Обновеният суперкомпютър Tianhe достига 200 петафлопа

Китайският суперкомпютър Tianhe може да претендира за трето или четвърто място в света
(снимка: mgtv.com)

Китай пусна в експлоатация подобрена модификация на своя суперкомпютър Tianhe, повишавайки пиковата производителност до 200 петафлопа (Pflops). Машината е инсталирана в Националния суперкомпютърен център в Чанша, провинция Хунан.

Суперкомпютърът е изграден от специалисти на университета Хунан. Комплексът използва технологии от ново поколение, разработени от Университета за отбранителни науки и технологии (NUDT) на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК).

Пиковата производителност при FP64 операции достига 200 Pflops, а капацитетът за съхранение е 20 петабайта (PB). Пиковата консумация на мощност на системата е 8 мегавата (MW), според китайските източници.

Националният суперкомпютърен център в Чанша започна работа през 2014 г., като предлага HPC, Big Data и AI услуги на повече от 2000 потребители в 40 области. Точните характеристики и архитектурата на новата система не се разкриват, но може да се предположи, че тя е сродна на суперкомпютъра Tianhe-3 с пикова FP64 производителност над 1,7 екзафлопа (EFLOPs), също разработен от специалисти на NUDT.

По неофициални данни общата производителност на китайските HPC системи надхвърля 140 EFLOPS. Със своите 200 PFLOPS, обновеният Tianhe може да претендира за трето или четвърто място в текущия рейтинг TOP500.



Последната класация TOP500 се оглавява от суперкомпютъра Frontier с пикова производителност около 1,7 EFLOPS. Той обаче изпитва известни проблеми с компонентите на AMD и HPE. Що се отнася до друг суперкомпютър с екза-мащаб – системата Aurora от Intel – влизането му в експлоатация все още се бави, което влияе негативно на позициите на САЩ в рейтинга.

Коментар