Колко надежден е „силициевият щит“ на Тайван

Тайван произвежда по-голямата част от най-модерните чипове в света и е дом на TSMC
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited )

Китайски ракети, летящи над Тайван, и военноморски учения в пролива през август накараха глобалната полупроводникова индустрия да започне да мисли за това, което някога изглеждаше далечна и слабо вероятна възможност: война за острова, произвеждащ чипове.

Някои компании изготвят планове за извънредни ситуации. Други питат доставчиците си за нов производствен капацитет извън Тайван. Общо взето всички компании сега обмислят как да реагират, ако Китай атакува острова или ограничи достъпа до него. Налице е напрежение, което се засили след посещeнието в Тайпе на американския председател на т.нар. Камара на представителите – Нанси Пелоси.



Тайван живее с апетитите на Китай от десетилетия, с периодични скокове на напрежението. Вижданията на бизнесите, зависими от чиповете, за справяне с поредната криза, са различни, но общото е, че всички фирми мислят как да се предпазят от сривове, ако отношенията Китай-Тайван-САЩ се напрегнат. Това сочи анкета сред 15 ръководители на полупроводникови фирми, интервюирани от Ройтерс.

Китай твърди, че Тайван е негова територия. Правителството на Тайван отхвърля претенциите и държи на своя суверенитет.

Тайван произвежда по-голямата част от най-модерните чипове в света и е дом на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), която пък е най-големият в света договорен производител на чипове и доставчик на големи компании като Apple, Nvidia и Qualcomm. А чиповете са от решаващо значение за всички устройства днес – от компютри и смартфони до перални, коли и самолети.

Според анкетираните мениджъри, ще бъде трудно светът да се откаже бързо от зависимостта си от високотехнологичните чипове на Тайван, но геополитическите предизвикателства пред индустрията нарастват. „В момента всички говорят за планове за непрекъсваемост на бизнеса“, казва Тери Цао, президент на индустриалната група SEMI Taiwan. „Малка част от компаниите са започнали да правят тези планове едва наскоро. Доколкото знам, повечето са чуждестранни компании“.

След посещението на Пелоси в Тайпе, 40% от респондентите, анкетирани от Американската търговска камара в Тайван, признават, че техните компании преразглеждат или са на път да преразгледат своите планове за кризисни ситуации или непрекъснатост на операциите в Тайван. Някои мениджъри казват, че фирмите-потребители питат своите доставчици за наличните планове за непрекъснатост на бизнеса, а доставчиците на свой ред питат производителите в Тайван.

„Никой никога не е подчертавал какъвто и да е вид военни действия в своите планове за непрекъснатост на бизнеса. И сега е така“, казва един от мениджърите, пожелал анонимност. Обезпокоено от китайските учения, които показаха колко лесно може да бъде блокиран Тайван, ръководството е предприело усилия за планиране на прекъсване на доставките и други сценарии. „Не мисля, че някой вярва, че политическата среда ще се подобри“.



Други са на мнение, че присъствието на производители на чипове осигурява на Тайван „силициев щит“ – аргумент, който прави по-малко вероятно Китай да се опита да превземе острова със сила. Правителството в Тайпе привидно омаловажава тази теория. Все пак то се стреми да избегне всякакво отслабване на своя жизненоважен за икономиката сектор на полупроводниците.

Себастиан Хоу, старши инвестиционен анализатор в Neuberger Berman, Тайпе, казва, че след началото на търговската война между САЩ и Китай много тайвански технологични компании – такива, произвеждащи стоки, различни от чипове – са прехвърлили производството или са се преместили в Югоизточна Азия, защото са били помолени от клиентите си в САЩ или Европа за „диверсификация далеч от Китай“.

Потребителските компании се тревожат и от прекомерната концентрация в Тайван. „Няма незабавни действия, поискани от западните клиенти, но някои дискусии вече са на ход“, казва Хоу.

Ройтерс цитира „ръководител на чуждестранна фирма за чипове с фабрики извън Тайван“, че все повече компании търсят връзка с неговата фирма след визитата на Пелоси. Те искат да обсъдят различни възможности, но тези срещи все още не са се превърнали в нови поръчки.



„Хората разсъждават така: „Ако имам избор, къде другаде мога да отида, за да се уверя, че моето устройство – моята верига за доставки – има алтернативи, ако започнат да летят ракети?“ – казва неназованият изпълнителен директор. Предполага се, че това са клиенти, които търсят чипове, произведени с по-стара технология. Когато става дума за най-модерните технологии в чиповете, няма алтернативи на TSMC, категорични са анализаторите.

Цитираните от Ройтерс мениджъри смятат, че ще е трудно да се възпроизведе ефективността на тайванската полупроводникова индустрия, като се имат предвид производителите-гиганти и стотиците техни доставчици, подредени в клъстери по западното крайбрежие на острова.

Всичко това все още не означава оттегляне или намаляване на инвестициите. „Все още бизнесът или финансовите условия имат много по-голяма дума“, казва един от 15-те анонимни ръководители на чип-компании.

Кунг Му-Син, министър на Националния съвет за развитие на Тайван, заяви пред репортери наскоро, че големите компании за чипове, включително чуждестранните, ще инвестират около 210 милиарда долара в Тайван през следващите пет години. Вложенията са в производство от най-ново поколение.



Един от смелите играчи е германският гигант Merck, който удвоява инвестициите си. Миналата година компанията обяви, че ще вложи 500 милиона евро в Тайван през следващите 5-7 години. Джон Лий, управляващ директор на Merck Group в Тайван, коментира пред Ройтерс след посещението на Пелоси, че фирмата няма планове за промяна на курса, тъй като търсенето на чипове нараства експоненциално и Тайван остава най-големият доставчик на полупроводникови материали в света.

Коментари по темата: „Колко надежден е „силициевият щит“ на Тайван”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Anonymous 16/10/2022 16:57 А ти можеш ли да си представиш, че в момента товарните кораби в експлоатация могат да носят 10 000 броя, 40 футови контейнери и до 21 000, 20 футови. Или комбинация между двете. С тях можеш да изнесеш, ама много неща.

    Хайде понамали комсомолското рипане в защита на братските комунисти. До 90-те год. на м.в. (или сумарно 1990 години, броено от новата ера) сме живели без китайски стоки и някак си сме оцелели.

    Производството така или иначе върви към все по сериозна автоматизация и скоро ще напълно постижимо, да няма нужда от малките китайски багерчета както едно време им викахме.

    Каквито и технологии да имат сега, ако им спрат възможностите за копи, пейст ще им понамалеят. И може свсем да секнат ако американците са малко по-внимателни в назначаването на китайчета по разните техологични длъжности.

  2. Anonymous

    Можеш ли да си представиш какво означава “изтегляне на производство”?
    С какво? С кораби, влакове, самолети, камиони? А докато го изтеглят кой, как и къде ще произвежда? И още нещо, потърси карта на коефициента на интелигентност. Нормално интелигентността върви ръка за ръка със съвестността ( изключение правят социопатите). Къде ще намериш такова количество образовани, интелигентни и съвестни в същото време работници? В Индия? В България?
    Освен това който се изтегли губи и китайския пазар. ЕС вече губи много от там.
    Хубаво е да мечтаеш, но е по – хубаво да знаеш… Как ще ги върнеш в каменната ера като имат напълно независима и собствена технология за производство на 19 нанометрова електроника? Ако ударят Тайван с изключение на корейците ще са най – добрите в електрониката…

  3. Фофу

    Китайците могат да бъдат върнати много лесно в каменната ера (където бяха до 90-год. на м.в.) . Достатъчно ще е, държавите начело със САЩ да си изтеглят производството.
    За съжаление дори и ние българите твърде много посвикнахме на евтини удобства и фраскани магазини, та какво остава за американците.

  4. Николай

    Хайде бе, за един час Тайван ставал китайски. Така говорехте и на 24.02. Едни и същи опорки предназначени за пролетариата, разбира се няма да ви кажат реалната информация. Само не разбрахте, че дори Китай да стане еднолична световна сила, първата държава която ще закрие е РФ. САЩ крепят Русия да съществува, така е било и така е в момента.

  5. Петя

    Китай си има достатъчно фабрики за производство на чипове Зза един час ако ККП реши Тайван става китайски. И да го взривите, Китай си има достатъчно собствени мощности. Да му мисли света ,който ще остане без грам чипове.

  6. Николай

    И кои са алтернативите, защото в 21 век почти никоя държава не е имунизирана от ракетно нападение. Големите батки ще тормозят малките.

Коментар