Управляват електроника с безшумно говорене

Електронните джаджи могат да се управляват с безшумни команди
(снимка: CC0 Public Domain)

В последните години придоби популярност управлението на устройства с помощта на гласови команди. То е удобно, но силните и ясни фрази могат да смущават околните. Една нова технология предлага алтернатива – безшумно издаване на команди към електронните джаджи.

Системата EarCommand, разработена от учени от Държавния университет на Ню Йорк в Бъфало, “чете” командите, които потребителят произнася сам на себе си, без да изисква наблюдение на мозъчната активност, както правят технологиите за четене на мисли.



Обикновено гласовите команди могат да бъдат чути от другите, а тяхното разпознаване от джаджите да е възпрепятствано от околния шум. Освен това за устройствата може да бъде трудно да разграничат един глас от друг, което води до грешки в работата.

Технологията EarCommand се основава на факта, че дори произнасянето на каквито и да е думи на себе си е придружено от мускулна активност и известно изместване на костите, в резултат на което ушният канал се деформира по различни начини. Тоест, за различните думи са характерни различни „модели“ на деформации на ухото.

Хардуерният компонент на EarCommand включва устройство, подобно на слушалка, което излъчва сигнали, близки до ултразвука, в ушния канал. Сигналите, отразени от вътрешната повърхност на канала, се приемат от микрофона на слушалката, а компютърът, свързан с устройството, анализира ехото, използвайки специален алгоритъм, за да оцени деформацията на канала и да определи коя дума е изречена.

В направените експерименти потребителите са произнасяли 32 команди от една дума и 25 команди, състоящи се от цели изречения. На ниво дума делът на грешките е 10,2%, а на ниво изречение – 12,3%.

Очаква се, с напредване на технологиите, процентът на грешките да намалява. Освен това оборудването работи дори когато потребителят носи маска или е в шумна среда и, за разлика от някои системи, които четат изговорени думи, не е необходима камера за използване на технологията.



Трябва да се отбележи, че подобна технология EarHealth се тества от други учени на същия университет за медицински цели. Подобни сигнали и ехо показания от тях се използват за откриване на проблеми със слуха, например диагностициране на увредени тъпанчета или възпаление на средното ухо, което е много често срещано заболяване.

Коментари по темата: „Управляват електроника с безшумно говорене”

добавете коментар...

  1. Николай Христов

    Ам българските докторя? Къде са?….

Коментар