Милиарди телефони стават е-боклук тази година

Само една малка част от старите телефони се утилизират разумно
(снимка: CC0 Public Domain)

При покупка на нов смартфон или обикновен мобилен телефон не всеки рециклира или продава старото си устройство. Напротив, мнозина ги запазват по някаква причина или просто ги изхвърлят, като и в двата случая телефоните се превръщат в електронен боклук.

Подобна съдба ще сполети няколко милиарда устройства само тази година. Според данни неправителствената организация WEEE Forum, днес в света се използват около 16 милиарда мобилни телефона (включително смартфони), а до края на годината 5,3 милиарда устройства ще се превърнат в електронен отпадък.



За да добием представа за обема на този е-боклук, WEEE Forum приема, че всеки телефон е с дебелина около 9 мм. Така, ако поставим всички смартфони, изхвърлени тази година, един върху друг, се образува „стек“ с височина 50 хиляди км. За сравнение, много сателити летят по-ниско.

В същото време, въпреки съдържанието на злато, мед, сребро, паладий и други ценни елементи в смартфоните, повечето използвани устройства или ще свършат в далечните ъгли на шкафовете, или ще отидат в кофите за боклук, а след това и на сметищата и инсинераторите.

Международният ден на електронните отпадъци беше вчера, 14 октомври. По този повод бяха разпространени данни от проучване на WEEE Forum сред 8755 домакинства в шест държави от ЕС, което установи, че много от тях държат стари устройства поради следните причини:

  • за евентуална бъдеща употреба (46%);
  • планират да ги подарят или продадат (15%);
  • по сантиментални причини (13%);
  • защото могат да станат ценни в бъдеще (9%);
  • защото не е ясно как да се отърват от тях (7%);
  • защото няма време, забравят за тях, не заемат много място (3%) и по други причини.

Миналата година Samsung разкри, че само 0,0019% от смартфоните, продадени от 2015 г. насам, са били предоставени на компанията като част от нейната програма за рециклиране. Много от останалите устройства все още се използват от първоначалните купувачи, продават се на вторичния пазар или просто се изхвърлят.



Според експерти, през последното десетилетие нарастването на броя на електронните отпадъци е много по-бързо от нарастването на скоростта на тяхното изхвърляне. А смартфоните са от онези устройства, които се натрупват най-много като е-боклук.

Коментари по темата: „Милиарди телефони стават е-боклук тази година”

добавете коментар...

  1. коко

    И защо да изхвърляш стария телефон и да даваш пари за нов когато старият работи??

  2. Безпристрастен

    За това всички държави трябва да задължат всички които предлагат Ел устройства да изкупуват за старите под формата на ваучери за отстъпка или да вземат старо устройство и да дават по новия модел.

  3. :)

    Милиарди телефони ? Верно ли ? Всяка година? Да не е милиони ?

Коментар