Илон Мъск планира мащабни съкращения в Twitter

Персоналът на Twitter може да се свие до 2000 души с идването на Илон Мъск
(снимка: CC0 Public Domain)

Дори преди първоначалните преговори с Илон Мъск ръководството на Twitter е обмисляло възможността да съкрати всеки четвърти служител в компанията. Но нейният потенциален купувач възнамерява да уволни три четвърти от служителите, така че Twitter ще се свие до около две хиляди души, твърди Вашингтон Пост.

По-рано шефовете на Twitter крояха планове да намалят разходите за персонал с 800 милиона долара до края на 2023 г., което означаваше съкращаване на около един на всеки четирима служители. Илон Мъск оценява ситуацията с раздутия щат на Twitter по свой начин, считайки за необходимо да бъдат съкратени повече от пет хиляди служители.



Лидерите на различни нива в Twitter ще трябва да оценят ефективността на своите подчинени, след като сделката с Илон Мъск бъде финализирана. Тези, които получат три или по-малко точки от пет възможни, ще бъдат уволнени, според източници, запознати с намеренията на милиардера.

Twitter трябва да намали и разходите за поддръжка на инфраструктурата от центрове за данни, както и за услуги на изпълнители, които се занимават с модериране и други задачи.

Анализатори, интервюирани от Вашингтон пост, смятат, че такъв мащаб на съкращенията не само ще намали ефективността на останалия персонал на социалната мрежа, но и силно ще го деморализира, а това може да доведе до допълнителни загуби на служители.

В същото време самият Мъск е решен да превърне Twitter в процъфтяваща компания. Той планира да удвои приходите за три години и да увеличи три пъти броя на потребителите, които гледат реклами в мрежата всеки ден. Сега техният брой, според Мъск, не надвишава 16 милиона души.



Илон Мъск има проблеми с намирането на инвеститори, които да участват в изкупуването на активите на Twitter. Фондовият пазар не е в най-добрата си форма, а Twitter не може да се похвали с висока финансова ефективност, така че инвеститорите не са готови да вложат сумите, заложени в априлските споразумения между Мъск и социалната мрежа.

Според някои оценки, справедливата капитализация на Twitter не надвишава 12 милиарда долара, докато Илон Мъск и неговите партньори всъщност ще трябва да дадат 44 милиарда долара за компанията до следващия петък.

Коментари по темата: „Илон Мъск планира мащабни съкращения в Twitter”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Значи ще надплатят 4 пъти.

    44млрд$/16 мил души = 3000$ трябва да изкара от един човек

Коментар