Угасна ли технологичният бум? Топ 5 играчи загубиха $580 млрд. за ден

Цифрите от Уолстрийт показват ясни признаци за рецесия в технологичния сектор
(снимка: CC0 Public Domain)

В последните дни много големи компании от технологичния сектор, вкл. лидери по капитализация на американския фондов пазар, публикуваха своите тримесечни отчети. Поредицата от доклади показа, че има проблеми дори в онези сегменти, за които наскоро беше прогнозирано дългогодишно нарастване на приходите. Сумарно петте технологични гиганта загубиха 580 милиарда долара само за една търговска сесия.

Експертите на IDC и Gartner оценяват с 15-20% спада на РС пазара, в сравнение с миналогодишните обеми, а вчерашният отчет на Intel потвърди, че клиентските складове са пълни с готови продукти и търсенето на компютри не показва признаци на възстановяване.

Продажбите на компютри, според ръководството на Intel, ще намалеят с 15-19% през текущата финансова година, а през следващата няма да превишат 295 милиона броя. Intel ще трябва да намали капиталовите си разходи тази година до $25 милиарда (спрямо $27 милиарда през миналата). Общите разходи на компанията през следващата година ще паднат с $3 милиарда, като след още една година икономиите ще достигнат $8-10 милиарда.



По време на тримесечния конферентен разговор главният изпълнителен директор на Intel Патрик Гелсингер заяви, цитиран от Уол Стрийт Джърнъл: „Трудно е да се намери някакъв намек за добри новини на хоризонта. Следващата година все още ще трябва да се справяме с икономически трудности“.

Microsoft, друг играч от Топ 5, беше принудена да признае, че приходите от лицензиране на Windows са паднали с 15% през последното тримесечие и може да се свият с още 30% през следващото тримесечие.

Apple остана малко изненадана от собственото си представяне в сегмента на смартфоните през последното тримесечие, но подчерта, че продажбите на Mac ще намалеят през това тримесечие и общите приходи няма да могат да нараснат със същите 8% като в предходното тримесечие.

Феноменът на гиганта от Купертино обаче е трудно да се разпространи на целия пазар, тъй като в сегмента на смартфоните Apple се концентрира върху скъпи модели, а в PC сегмента донякъде компанията беше подпомогната от отложеното търсене, което се формира през пролетта и лятото, поради прекъсвания в производството на лаптопи в някои части на Китай.

Не се развиват по най-добрия начин нещата и с “облачните гиганти”. Приходите на Amazon паднаха под близо 15 милиарда долара, което свали цената на акциите ѝ с 10% веднага след публикуването на отчета. Услугата AWS регистрира намаляване на ръста на приходите до 27% спрямо 39% година по-рано, а конкурентът Microsoft Azure увеличи основните си приходи само с 35% спрямо 50% година по-рано. Освен това Microsoft очакват по-нататъшно влошаване на динамиката.

Представители на Texas Instruments признаха, че признаци на намаляване на търсенето на чипове се наблюдават дори в сегмента на индустриалното оборудване, въпреки че доскоро се говореше за продължаващ сериозен недостиг на основни компоненти. Може би само в автомобилния сектор все още има недостиг на чипове, но дори и тук малцина могат да гарантират, че макроикономическите проблеми няма да осакатят пазара през следващите месеци.



Компаниите от технологичния сектор, ако не обявят съкращения, ще забавят или спрат наемането на нови служители. Google, Intel, Amazon и Apple призоваха за подобни мерки, а основателят на Meta Марк Зукърбърг намекна, че през следващата година броят на служителите на компанията ще намалее от сегашните 87 000 и съществуващото офис пространство ще трябва да се използва по-ефективно, за да се пестят пари.

Коментари по темата: „Угасна ли технологичният бум? Топ 5 играчи загубиха $580 млрд. за ден”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    ЧакаМЕ следващият балон!

Коментар