Облачният пазар забави темпо до минимално ниво на растеж

Макроикономическата ситуация оказа влияние и на пазара за облачни услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на облачна инфраструктура забави темпо през третото тримесечие на 2022 г. Индустрията е засегната неблагоприятно от преобладаващите макроикономически условия, високата инфлация и растящите цени на енергията, сочи доклад на Canalys.

Разходите за облак от юли до септември възлизат на 63,1 милиарда долара, което е с 13,8 милиарда повече отколкото за същия период на миналата година. Така ръстът е приблизително 28%. Анализаторите подчертават, че за първи път от събирането на статистика темпът на нарастване на разходите за облак е под 30%.



Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure и Google Cloud Platform остават водещите пазарни играчи: общият им дял в парично изражение през третото тримесечие на 2022 г. е 63%, а годишният им ръст е 33%.

В същото време повечето от водещите доставчици на облачни услуги не са изпълнили плана си за приходи в периода юли-септември, поради глобални икономически и геополитически предизвикателства. Canalys казва, че т.нар. “хиперскейлъри” ще се сблъскат с по-високи разходи и по-нисък ръст на приходите, което може да доведе до 30% скок в цените на услугите в Европа.

Най-големият доставчик на облак е AWS с 32% дял и 27% ръст на годишна база. Тази клауд компания продължава да разширява своята инфраструктура по целия свят.

На второ място е Microsoft Azure с дял от около 22% и ръст от 35% спрямо Q3 2021. В топ 3 е Google Cloud с 9% от световния пазар и ръст от около 48%. Общият дял на всички останали облачни доставчици е 37%.

Коментари по темата: „Облачният пазар забави темпо до минимално ниво на растеж”

добавете коментар...

  1. Истина

    То има и даже блокчеин облаци които обаче също не се ползват щото всеки който го е грижа за бизнеса си а не като българските “бизнесмени” с мрежа на коаксиален кабел – та за другите е важно да си имат свой облак.

  2. Филанкишията

    Това го пиша от години.
    Възможностите за злоупотреби от страна на “облачните” доставчици са гигантски.

    Ако е “частен облак”,контролиран от съответната фирма – ДА
    Но,публичен …

  3. Истина

    Време е да затварят бизнеса като грешка. Все пак колко па да е трудно са инсталираш един Линукс и Докер и евентуално ВМ на няколко сървърни железа и готово . До даже не е девопс а го пише в много обяви за работа под заглавието програмист.
    А и колко да струва това железо когато корпоративния шпионаж е масов и не са само китай и русия в играта.

Коментар