Горещ телефон приема сигнали за деца в риск

Национална телефонна линия с единен европейски номер 116 111, предназначена за деца в риск, бе открита официално днес. България стана 14-та страна от Европейския съюз, в която има подобен горещ телефон.

Чрез линията се разширяват възможностите за сигнализиране на деца в риск и се улеснява достъпът до съществуващи услуги за деца и семейства.

„Този телефон е превенция за децата. Само за 3 седмици са регистрирани 3133 обаждания”, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Кол центърът се обслужва от 17 професионалисти (психолози, социални работници, специални педагози), като на дежурство работи екип от 5-ма експерти. Стаята с телефони е шумоизолирана. Разговорите са конфиденциални и специалистите нямат право да разкриват и коментират получената информация.

В кол центъра се влиза чрез фингър бутон (пръстов отпечатък) и броят на хората, които имат достъп до него, е силно ограничен.

Телефонната линия ще работи денонощно, 365 дни в годината. Не се предвижда с психолозите да бъдат установявани трайни контакти с цел гарантиране на анонимността на хората, подали сигнал за дете в риск. При съмнение за опасност за живота на децата ще бъде търсено съдействие от Министерството на вътрешните работи.

До момента са регистрирани 3133 обаждания на телефон 116 111. Проведените консултации са свързани най-вече с емоционални  проблеми при децата – 396, търсене на информация – 178, семейни проблеми – 63, училищен тормоз – 53, сексуално насилие – 35, психически тормоз – 28.

Националната телефонна линия е в изпълнение на решение  на Европейската комисия от 2007 г. за създаване на единен хармонизиран  европейски номер за оказване на помощ на деца. Тя се управлява от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), съгласно Закона за закрила на детето и се реализира от  Фондация „Асоциация Анимус”.

Коментари по темата: „Горещ телефон приема сигнали за деца в риск”

добавете коментар...

  1. ив

    Да има и то голям

  2. gergana

    tozi telefon ne otgovarq na obajdaniqta

  3. LILI

    MOGE LI NQKOI DA MI KAGE DALI IMA RESULTAT OT TAKOVA OBAGDANE?

Коментар