ЕС обмисля субсидии от 45 млрд. евро за производството на чипове

Производителите на чипове в Европа ще могат да разчитат на субсидии, както в САЩ
(снимка: Ben Winters/Renee d’Hooge / ASML)

Европа направи решителна стъпка към решението за отпускане на субсидия в размер на 45 милиарда евро за стимулиране на европейската полупроводникова индустрия и по-точно производството на чипове.

Законите, приети от конкурентите на глобалната сцена в лицето на САЩ и Азия за развитие на местната полупроводникова индустрия, подтикнаха европейските законодатели да предприемат подобна стъпка. Инициативата предвижда отпускане на 45 милиарда евро за субсидиране на чип индустрия в региона на ЕС.



Максималната цел, заложена от авторите на законопроекта, е до края на десетилетието делът на Европа в световното производство на полупроводникови компоненти да се увеличи до 20%. Предполага се, че дотогава в региона ще се произвеждат и 2-нм чипове, но поради спецификата на пазара, планът е фокусиран върху локалното производство на чипове с помощта на зряла литография, отбелязва Блумбърг.

Европейският законопроект вече е съгласуван с посланиците на страните, участващи в блока. По време на дискусията са разширени дефинициите за производство на чипове, които се явяват „първи по рода си“ – в резултат на това определени производства ще могат да се класират за приоритетни субсидии.

В същото време надеждите на производителите на автомобилни чипове да получат държавна подкрепа са потиснати до голяма степен, въпреки че тази есен някои европейски страни подадоха заявления за субсидии. Към законопроекта в сегашния му вид са добавени условия, при които властите на ЕС могат да използват специални правомощия за установяване на контрол върху доставките на чипове. Това е продиктувано от кризата с полупроводниците, която нанесе сериозни щети на местната автомобилна индустрия.

Участниците в дискусията са подходили гъвкаво и към въпроса за разпределението на средствата. Опитите на някои малки страни в Европа да претендират за част от фонда от 400 милиарда евро, който трябва да финансира изследвания и разработки в областта на полупроводниците, завършиха с неуспех. В същото време посланиците на страните от региона настояват средствата за подпомагане на дребните производители да бъдат отпускани и от други източници.



Законопроектът предстои да бъде одобрен от европейските министри през декември. В бъдеще Европейският парламент ще може да одобри своя версия на законопроекта и едва тогава всички участници в процеса ще преминат към съгласуване на окончателния вариант на документа. Очаква се това да стане догодина.

На този фон отделни компании от полупроводниковата индустрия вече обявиха началото на изграждане на предприятия за производство на полупроводникови компоненти в Европа. Сред тях са Intel, GlobalFoundries, STMicroelectronics и Infineon Technologies. Изглежда те са сигурни, че ще могат да се възползват от бъдещите субсидии.

Коментари по темата: „ЕС обмисля субсидии от 45 млрд. евро за производството на чипове”

добавете коментар...

  1. flashko

    Ключова дума – ‘обмисля’. Останалото е плява. На ЕС колко години им трябваше да изберат универсален интерфейс за зарядно (USB C)? А някой помни ли преди колко години имаше референдум за премахване на лятното часово време и въпреки резултата още не е премахнато защото не могат да решат кое да оставят – лятното или зимното!? Вече не е и смешно.

Коментар