Албена Спасова, Microsoft: Учениците създават нашето бъдеще, затова е важно да ги подкрепим

Проектът Dream Space в София е първата стъпка към осигуряване на възможност за всички да видят силата на дигиталните технологии и STEAM обучението, казва Албена Спасова, мениджър „Образование” в Microsoft за Централна и Източна Европа
(снимка: личен архив)

„Вярваме, че именно учениците са тези, които създават нашето бъдеще, затова е важно да ги подкрепим с всички необходими инструменти, ресурси и възможности”, сподели в интервю Албена Спасова, мениджър „Образование” в Microsoft за Централна и Източна Европа. Тя говори за Dream Space България – учебен STEAM център, който предлага завладяващи и базирани на научни изследвания преживявания на всички български ученици и учители напълно безплатно. Тази форма на обучение трябва да е достъпна за всички в страната, а Dream Space е първата стъпка към осигуряване на възможност за всички да видят силата на дигиталните технологии.

Г-жо Спасова, бихте ли споделили повече информация относно STEAM като цялостен образователен подход? Какво представлява и с какво се различава от учебния процес, с който всички ние сме свикнали през годините? Какви са ползите от него?

STEAM обучението получава името си от научните области, върху които се фокусира – наука, технологии, инженерство, изкуства и математика. STEAM програмата е специфичен подход на преподаване и учене, който съчетава изброените научни области с уменията, които те изискват, и мотивира учениците ежедневно да развиват своите умения за решаване на проблеми. Този подход позволява на децата да бъдат любопитни, да търсят и откриват творчески решения на проблеми, да развиват своите социално-емоционални умения, като същевременно им помага да разберат как уменията и нагласите, които изграждат в училище, се пренасят в реалния живот. Развивайки техните твърди и меки умения, програмата STEAM подготвя учениците за кариерния им път за професиите на бъдещето.

Технологиите се развиват с изключително бързи темпове и променят професионалната среда. Очаква се през следващите години значителна част от професиите, свързани с проследяване и събиране на данни, докладване и други повтарящи се задачи, да бъдат напълно автоматизирани вследствие развитието на AI технологиите. Има обаче някои меки умения, които компютърът не може да възпроизведе. Такива са работата в екип, креативността, бързата адаптация към промените в средата и други. Именно тези умения развива STEAM обучението още в ранна възраст.

Някои училища в България вече разполагат със STEAM центрове. Защо решихте да отворите Dream Space център в София?

Вярваме, че именно учениците са тези, които създават нашето бъдеще, затова е важно да ги подкрепим с всички необходими инструменти, ресурси и възможности за учене, чрез които те могат да развият необходимите умения и компетенции, за да изградят бъдещето.

Dream Space България е учебен център, който предлага завладяващи и базирани на научни изследвания преживявания на всички български ученици и учители напълно безплатно. Тази форма на обучение трябва да е достъпна за всички в страната, следователно Dream Space в София е първата стъпка към осигуряване на възможност за всички да видят силата на дигиталните технологии и STEAM по вълнуващи нови начини, а също и решаващата роля, която тези области имат и ще продължат да имат в бъдеще.

Станахме свидетели на много голямо търсене на програмата. Само за месец Dream Space посрещна над 500 ученици от цялата страна. Това е фантастичен проект и фактът, че само 3 дни след старта имахме напълно резервирана програма до края на календарната година, говори сам за себе си.

Благодарение на нашите работилници предоставяме на училищата поглед върху това как изглежда ефективното преподаване и ученето в STEAM със собствените им ученици. Освен това им предоставяме и необходимите ресурси и подкрепа за прехвърляне на методологията на Dream Space в техните собствени класни стаи, в техните собствени STEAM центрове.

Какви са целите на Dream Space и как смятате да ги постигнете?

Нашата основна цел и мисия в Microsoft е да дадем възможност на всеки човек и организация на планетата да постигне повече. Цялото преживяване в Dream Space центъра е предназначено да отразява точно тази мисия.

Dream Space има за цел да представи на учители, ученици и родители иновативни STEAM работилници, в които ученикът е в центъра на учебния процес. STEAM образованието развива специфични знания, умения, поведение и ценности, които помагат на учениците да откриват и създават усъвършенствани решения. Всяко преживяване в Dream Space се основава на философията, че „ученикът е в центъра на учебния процес” и поставя обучаемите в ролята на изследователи.

В Dream Space учениците използват иновативни, завладяващи и забавни технологии като виртуална реалност, Micro:Bit, MakeCode Arcade, роботи Sphero Edu, Arduino и Minecraft: Education Edition, за да създават бъдещето. Освен това, за да може вълнуващото преживяване в Dream Space да има траен ефект върху мотивацията, упоритостта и проактивността на учениците, всеки клас избира собствена мисия, която да изпълни като екип. Подробностите, кои мисии и за какви цели е най-подходящо да бъдат представени на учениците, се уточняват предварително с преподавателя. В края на учебната година класове от цялата страна, завършили своите мисии, ще демонстрират напредъка си в STEAM уменията на Годишните награди Dream Space.

Този вид преживяване ще подобри STEAM уменията и изчислителното мислене на децата и учителите, заедно с важни социално-емоционални умения като емпатия, креативност, етично вземане на решения и сътрудничество.

STEAM центърът е създаден благодарение на съвместното Ви партньорство с Telelink Business Services. Има ли бизнесът място в средното образование и до колко според Вас е важно той да участва в образованието на децата?

В България имаме над 565 000 ученици, разпределени в повече от 2 000 основни и средни училища, които изучават наука, технологии, инженерство, изкуства и математика чрез STEAM обучение. Тъй като нашите деца са творците на нашето бъдеще, наша отговорност е да ги научим как да развиват своите умения и компетенции, за да развият бъдещи умения за работа. Впечатлени сме да видим как учители и директори участват в нашите уъркшопи със своите ученици и сме щастливи, че получаваме много запитвания за това как да пресъздадат изживяването Dream Space в техните училища.

През последните няколко години станахме свидетели на това как образователната система в България непрекъснато се променя. По какъв начин Dream Space Център и STEAM обучението се вписват във всички тези промени? Работите ли съвместно с Министерството на образованието?

Dream Space показва ангажираността на Microsoft към българската образователна система и обществото, част от които сме повече от 20 години. Център за STEAM обучение е стъпка напред, място, където всеки учител и ученик може да изживее науката и технологиите по уникален начин.

Dream Space е и поредната стъпка, част от партньорството ни с Министерството на образованието в България. Заедно създадохме пространство за всички ученици и учители от K12 да поддържат връзка с иновациите и да придобият дигитални умения. 1,2 милиона ученици и учители вече имат уникални акаунти и профили, за да влязат като екип в която и да е от системите и платформите, използвани от министерството и училищата. Класните стаи на Microsoft Teams за всеки клас се предоставят автоматично.

Заедно с Telelink Business Services успяхме да създадем „Дигитална раница” – платформа, чрез която училищата да управляват всички свои дейности с ученици и родители. Безопасността на учениците е в основата на всички решения, които създадохме заедно.

Ние оставаме ангажирани да работим в тясно сътрудничество с Министерството на образованието, както и с по-широкия образователен сектор, за да подкрепим учениците и преподавателите, и за да гарантираме, че училищата ще останат подкрепени, придобивайки дигиталните умения, необходими за работните места на бъдещето.

Учениците са готови за образованието от ново поколение, но успяват ли учителите да бъдат в крак с новостите? Какви действия предприемате, за да улесните преподавателите?

Това, което отличава Dream Space, е подходът към ученето. Нашият център предлага учебни преживявания не само за учители, но и за общности, за да подобрят техните STEAM умения и изчислително мислене, предизвиквайки ги да търсят решения за реални проблеми. Този креативен подход има силата да предизвика любопитство у децата, да разпали въображението и да подтикне към интерес за взаимосвързаността на нещата.

В Dream Space демонстрираме на практика как може да изглежда ефективното учене и преподаване в STEAM. Учителите записват целите си класове, за да ни посетят. Те споделят с нас учебни цели поне по два предмета, за които искат да видят демонстрация, как могат да бъдат постигнати от всеки от собствените им ученици по време на преживяването Dream Space.

Създадохме това изживяване, за да подпомогнем училищата да си представят как могат да използват своите STEАM центрове по-ефективно и да въведат метода Dream Space, който да работи в класната стая. За да надградим учебния опит, стартираме бюлетин Dream Space, Академия за учители Dream Space и Dream Space TV – всички насочени към подпомагане на учителите да изградят своя собствена практика около ефективно преподаване и учене в STEAM и целенасочено развитие на умения от 21-ви век.

Срещнахте ли трудности при представянето на STEAM обучението пред родителите на децата? Как успяхте да ги преодолеете?

Използваме различни подходи, за да предизвикаме учениците да използват своята креативност и да създават решения с ръцете си. Във всяка работилница имаме елемент на изкуство и насърчаваме децата да учат чрез забавления и игри. Обратната връзка, която получаваме от децата, ни показва, че те си тръгват с по-добра представа как и защо да работят в екип, удовлетворение от ролите си в научните екипи и вълнение, защото сами са програмирали компютър да създаде решение на даден проблем. Родителите се радват да видят, че децата им лесно усвояват дигитални знания и са наясно, че дигиталните умения, които децата им получават, ще направят бъдещото им образование и работа успешни.

Комуникираме си с партньори за начини, по които можем да се съсредоточим повече върху нуждите на децата и ще включим техните съвети в бъдещи преживявания, които организираме за класните стаи.

STEAM образованието се нуждае от доста по-различни учебни ресурси от просто учебници, което се превръща във финансов проблем за българските училища. По какъв начин помагате за неговото преодоляване?

Осъзнаваме, че STEAM обучението поставя много ученици в неравностойно положение в сравнение с техните връстници, тъй като може да им липсва технологията или свързаността, за да изпълняват работата в клас от училище или вкъщи. Справедливостта в образованието е ключова в нашата работа и ние проучваме различни варианти, за да помогнем на ученици, нуждаещи се от подкрепа по време на несигурност. Както споменах по-рано, обучението е напълно безплатно, като учителите трябва само да се регистрират предварително, за да запазят място за себе си и своите ученици.

Също така сме готови да посрещнем всяко училище, където и да е – изграждането на STEAM умения е възможно както с устройства и интернет, така и без тях. До 2026 г. всички училища ще имат оборудвани STEАM центрове, финансирани от ресурсите на Фонда за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. Ние сме тук, за да подкрепим учителите и да ги научим да предават STEAM знания на всеки ученик.

Допълнително, Microsoft планира да инвестира 1 млн. лева през следващите пет години, за да обнови STEAM лабораториите и материалната база на Dream Space, за да отговори на нуждите от ресурси и добри практики. Всички ученици и учители идват с уникални суперсили, но някои от тях имат съмнения дали ще могат да създадат решения на глобалните проблеми, които им поставяме. Всички си тръгват с изненада, вълнение и удовлетворение, че са изпълнили поставените мисии.