Смарт-колан предупреждава за сърдечна недостатъчност

Изследователи разработиха пояс с вградени електроди за мониторинг на пациенти с риск от сърдечна недостатъчност (снимка: Атлантически университет във Флорида)

Ако някой е изложен на риск от сърдечна недостатъчност, лекарите държат непрекъснато да наблюдават жизнените му показатели. Ново носимо устройство е проектирано да прави точно това. То представлява колан с вградени сензори и електроника.

Проектирано от екип от учени от Атлантическия университет във Флорида, устройството за носене на кръста е комбинирано с електроди. Те се прикрепват към гърдите и корема. Устройството прави електрокардиограма, следи сърдечния ритъм, има детектор за движение и сензор за торакален импеданс. Торакалният импеданс представлява препятствие за протичане на електрическия ток, пренасян от йоните през гръдния кош, и това е критичен биосигнал за откриване на сърдечна недостатъчност.

Данните от сензорите се предават безжично към смартфон, сдвоен чрез Bluetooth. По този начин данните могат да бъдат предавани в реално време на здравните работници.

При лабораторни тестове, при които устройството е използвано заедно с традиционните техники за наблюдение, е установено, че измерва точно всички определени параметри. Важното е, че не се повлиява неблагоприятно от различни позиции на тялото или дейности, като седене, изправяне, легнало положение и ходене.

Въпреки че има и други методи за наблюдение на пациентите, докато са навън, учените заявяват, че съществуващите алтернативи не проследяват толкова много показатели едновременно или включват сензори, които трябва да бъдат хирургически имплантирани. Прототипът на колана вече се тества върху различни доброволци, за да се разработи алгоритъм, който да може да предскаже евентуална сърдечна недостатъчност въз основа на събраните данни.

„Всички сензори, които интегрирахме в … колана, могат лесно да се носят за дълъг период от време, без това да повлияе на ежедневните дейности на пациента“, каза проф. Вазим Ашгар, старши автор на статия за изследването. „Важно е, че непрекъснатото наблюдение в реално време на симптомите на сърдечна недостатъчност може да предупреди пациентите и техните доставчици на здравни услуги в случай на влошаване. На свой ред доставчиците на здравни услуги могат да се намесят с лекарства, за да избегнат хоспитализацията на пациента.“

Коментар