Японска компания влага $10 млрд. в производство на чипове

Японската Kyocera залага дела си в японския телекомуникационен оператор KDDI, за да финансира завод за полупроводници (снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки несигурните икономически условия, японската компания Kyocera залага дела си в телекомуникационния оператор KDDI, за да си осигури финансиране, с което да разшири своя полупроводников бизнес. Това е поредната голяма инвестиция в чип индустрията.

Въпреки че мнозина познават Kyocera със здравите смартфони, таблети и офис-оборудването ѝ, компанията всъщност е основен доставчик на керамични компоненти и технологии за опаковане, използвани в производството на полупроводници. Фирмата първоначално се е наричала Kyoto Ceramic Company, преди да бъде преименувана в началото на 80-те години.



Сега Kyocera планира в рамките на следващите 3 години да удвои своите капиталови разходи до $9,78 милиарда, като се стреми да яхне вълната на растеж при полупроводниците и да разшири заводите си, съобщи Nikkei Asia. Голяма част от средствата ще отидат за разширяване на производството на чипове, докато приблизително 3 милиарда долара компанията ще вложи за научноизследователска и развойна дейност.

За да финансира тези инвестиции, Kyocera ще заеме до $7,5 милиарда, използвайки своите акции в KDDI като обезпечение. Kyocera държи 15 процента дял в японския телекомуникационния оператор, оценен на приблизително 10 милиарда долара. За първи път компанията, която не е склонна към дългове, използва своите инвестиции в KDDI.

Новината идва само седмици след като Kyocera обяви новия си завод за чипове в Нагасаки, Япония. Фабриката ще наеме 1000 работници, когато влезе в експлоатация през 2026 г. Заводът ще произвежда керамични компоненти и полупроводникови пакети, съобщи президентът на Kyocera Хидео Танимото пред Nikkei.

Производствената експанзия на Kyocera се случва в момент, когато полупроводниковата индустрия има трудности да посрещне натрупаното търсене в резултат на пандемията. До 2024 г. индустриалната асоциация SEMI очаква производителите на чипове да похарчат 500 милиарда долара за изграждане на 84 нови фабрики.

И все пак отслабващата икономика поставя под съмнение въпроса дали новите фабрики са оправдани. Този месец Micron отчете спад на приходите си с 88 процента на годишна база, тъй като търсенето на DRAM и NAND флаш е намаляло. В отговор, компанията съкрати 10 процента от глобалната си работна сила и намали капиталовите разходи за фискалната 2023 година.



Междувременно чипмейкърите AMD, Intel и Nvidia претърпяха поражение на Уолстрийт през последните месеци, тъй като търсенето на персонални компютри спадна на фона на страховете от рецесия и растящата инфлация.

Коментар