iOS и Android може да се сближат след регулации в САЩ

Мобилната платформа на Apple може да стане по-отворена за външни приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в САЩ настояват за радикални промени в политиките на магазините за приложения на двете най-популярни мобилни платформи – iOS и Android, поддържани съответно от Apple и Google. Белият дом прикани ИТ гигантите да спрат да „дискриминират” външните разработчици на приложения, които не могат да влязат в екосистемите на iOS и Android, наред с други неща. Ако регулациите влязат в сила, iOS ще заприлича повече на Android.

По-специално, Apple е под натиск да позволи инсталиране на приложения на т.нар. „трети страни” на нейните мобилни устройства iPhone и iPad. Това може да стане с приемане на закон, който ще задължи Apple и Google да направят екосистемите си за мобилен софтуер по-отворени.

Сега, според Белия дом, корпорациите изкуствено потискат конкуренцията, създават несправедливи пречки пред външните разработчици, лишават потребителите от избор и „надуват цените” на своите продукти. Властите не изключват въвеждане на допълнителни мерки за антимонополна принуда.

Всички тези идеи се основават на доклад, публикуван от администрацията на президента Джо Байдън, относно засилването на конкуренцията на пазара за мобилни приложения. Документът е достъпен на уебсайта на Националната администрация по телекомуникации и информация към Министерството на търговията на САЩ (NTIA).

„Приложения с карти и маршрути, месинджъри, в които хората общуват с близки – всичко това е неразделна част от живота на обикновените потребители и предприемачи. И е важно пазарът на мобилни приложения да остане конкурентен, справедлив и иновативен”, казва Алън Дейвидсън, заместник-министър на търговията.

Според авторите на доклада, хората трябва да могат да избират приложения по подразбиране, да използват алтернативни магазини, да премахват или скриват приложения, които са били предварително инсталирани без тяхното съгласие. Повечето от твърденията в доклада се отнасят до Apple.

Прокарва се идеята, че на тази корпорация трябва да бъде забранено да популяризира своите приложения по неконкурентен начин – например, използвайки алгоритми за търсене, да показва първо тях, за сметка на подобни продукти от други разработчици.

Също така, потребителите на устройства от Apple трябва да могат да инсталират приложения на трети страни, като използват алтернативни методи за изтегляне и магазини за приложения, заобикаляйки официалния App Store, или да изтеглят приложения директно чрез „.ipa” файлове без програми на трети страни. Сега някои потребители използват пролуки в операционната система на Apple и го правят успешно, но подобни действия се считат за нелегитимни.

Освен това администрацията на Белия дом не харесва строгите ограничения за покупки вътре от приложенията за iPad и iPhone. Предложението е те да бъдат премахнати. „Това може да се постигне, като се забрани на разработчиците да използват вградената платежна система на операторите на App Store”, уточнява документът.

Коментар