Учени доказаха изчислителните свойства на атома

Способността за изчисляване е универсално свойство на всички физически системи
(снимка: CC0 Public Domain)

Полупроводниковата индустрия вече произвежда 3-нм транзистори и върви напред въпреки многото пречки. Но докъде могат да стигнат изследователските екипи в стремежа си да създадат най-малкия изчислителен елемент?

Учени от университета Тулейн, Луизиана демонстрираха с експеримент изграждане на изчислително устройство дори върху такива малки основни градивни елементи като атомите. Един атом е достатъчен за съхранение и обработка на данни. Атомите са доста подходящи за тази роля и цялата обработка и входно-изходни операции могат да се извършват оптично.

„Имахме идея, че способността за изчисляване е универсално свойство, което притежават всички физически системи, но в рамките на тази парадигма има огромен брой възможности за това как човек може да извършва изчисления”, казва един от водещите автори на разработката, цитиран от SciTechDaily.

За учените е било важно да докажат, че система от единичен атом с изцяло оптичен вход и изход проявява нелинейни свойства. Това е особено важно, тъй като на преден план излизат невроморфните компютри или компютрите с изкуствен интелект, които частично повтарят работата на мозъка и следователно са нелинейни по своята същност.

Разработвайки своята концепция, учените предлагат нелинеен едноатомен компютър с входна информация, кодирана директно в светлина, и изходяща също под формата на светлина. Филтрите на изхода на такава система определят резултата от изчисленията.

„Нашите проучвания потвърдиха, че принципно този подход работи и доказаха факта, че системата се представя по-добре, когато входната светлина е представена по такъв начин, че да предизвика по-висока степен на нелинейност в системата”, обяснява авторът.

„С тази разработка се опитваме да подчертаем, че минималната система, способна да изчислява, наистина съществува на ниво един атом и че изчисленията могат да се извършват изключително с помощта на оптични процеси”, заключава ученият.

Коментари по темата: „Учени доказаха изчислителните свойства на атома”

добавете коментар...

  1. Инвеститор

    Да се свържеме, контакти?

  2. Инвеститир

    Да се свържеме, контакти?

  3. Гого

    Какво значи само достатъчност на батерия?
    Интересно е всичко свързано с батериите.

  4. Гого

    Какво значи само достатъчно сте на батерия?

  5. Една Мечка

    Интересувам се от проекта

  6. Една Мечка

    Търсите ли инвеститори? Този проект подходящ ли е завсякакви видове акумулатори – оловни, гелови, литиеви?

  7. Лъчезар Маринов

    Знаете ли technews.bg, че имам малка “лесна електронна схема”, открита от мен в софтуерна симулация и доработена чрез нея до действие за устройство с полза при батериите(с което да използваме самодостатъчност на акумулатора в себеподръжка при неблагоприятни температури наоколо), но пък на никой за това не му пука и затова си няма производител на устройство за около 3$ с това действие.
    Нещо като онова, което ни кара да припалваме колите си зимата за да не се прецака батерията.
    Изумително би било, дали ще се наложи да чакаме инвестиция от КУКУВОто ЛЯТО, та на някой да му ЗАПУКА, че да прояви грижа за батериите с полза от действие, което досега никой не е ползвал с РЕЗУЛТАТът от такава акция?

Коментар