Z-поколението се срами: не умее да борави с офис техника

Периферната техника в офиса хвърля в ужас младите служители, израснали с интуитивността на социалните мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Младите служители, определяни като хора от Z-поколението, не умеят да боравят с офис-техника от типа на принтери и скенери. Техните затруднения са извор на срам пред по-възрастните колеги.

Гарет Бемилър, 25-годишен нюйоркчанин, е прекарал целия си живот онлайн. Израснал пред екрана, боравейки с всевъзможни приложения. Но има един набор от умения, които са чужди на момчето: боравенето със скромния офисен принтер.

„Неща като скенери и копирни машини са сложни“, казва Бемилър, който работи като публицист. Първият път, когато му се наложило да копира документи в офиса, не минал добре. „Продължаваше да излиза празна страница отново и отново. Трябваха ми няколко опита, за да осъзная, че трябва да поставя хартията с лицето надолу в машината, за да работи“.

Ветераните на помощ

Бемилър обикновено се обръща към Google за отговори на подобни проблеми. Но в офиса той намерил помощ от някои по-възрастни колеги, които са „ветерани“ в копирната зала.

Младежът смята, че очакванията към него са той да е този, който ще помогне на околните с решаването на технически проблеми. „Съществува мит, че децата са родени в епохата на информацията и че всичко това им идва интуитивно“, казва Сара Декстър, доцент по Университета на Вирджиния. „Но това не е реалистично. Как ще знаят как да сканират нещо, ако никога не са били научени как да го правят?“

Работниците от Z-генерацията обикновено нямат затруднения да редактират снимки и видеоклипове от телефоните си или да използват програми за създаване на уебсайтове. Те са израснали, използвайки подобни приложения, както и други – за да вършат каквото искат. Свикнали са с лекотата, с която идват повечето днешни приложения. В годините, в които са формирали своите ИТ умения, те са използвали предимно софтуер, проектиран да бъде удобен за потребителя.

Е, настолните компютри определено са по-малко интуитивни. Неща като файлове, папки, сканиране, печат и използване на външен хардуер са по-непонятни на много от младите служители. Но пък са отличителни белези на офисния живот. Някои дори не знаят кой бутон да натиснат, за да включат обемистия компютърен монитор, за да работят.

Технологичен срам

Проучване на HP се сочи като източник на израза „технологичен срам“, който определя колко смутени се чувстват младите хора, използвайки базови офис-инструменти. Според проучването, един от всеки петима млади офис-служители съобщава, че „се чувства укоряван за технически проблеми“. А това на свой ред ги прави по-малко склонни да търсят помощ.

В друго проучване фирмата за подбор на кадри LaSalle Agency установи, че почти половината от випуск 2022 се чувстват „недостатъчно подготвени“, що се отнася до техническите умения, подходящи за работното място.

В собствено проучване сред респонденти на възраст 18-26 години компанията Dell отчете, че 56% от респондентите казват, че „имат съвсем базово или дори нулево образование за дигитални умения“. Една трета от тях споделят, че образованието им не им е предоставило „нужните дигитални умения, за да продължат кариерата си“. Това, което знаят, идва от приложенията, които използват в свободното си време.

Разтапящите мозъка социални медии

Особено трудни за разгадаване за Z-поколението се оказват… принтерите. „Когато видя принтер, си казвам „О, Боже мой“, признава Макс Саймън, 29-годишен, който се занимава със създаване на съдържание за малък бизнес в Торонто. „Изглежда като че откривам древен артефакт, един вид“.

За подобен феномен Саймън обвинява разтопяващата мозъка сила на социалните медии. Неговото обяснение: приложения като Instagram и TikTok са толкова лесни за използване, че по-младите хора очакват всичко останало също да е толкова лесно. Когато не е, те са по-склонни да се откажат.

Но неумението да се борави с ИТ техника, която се счита за базова за всеки офис, може да коства и по-сериозни главоболия. Бемилър, публицистът, си спомня как е „убил“ един работен лаптоп от обикновено незнание и недоглеждане.

Всяка сутрин, когато включвал ноутбука, младежът бил посрещан от изскачащ прозорец от услугата за съхранение Dropbox, на която той винаги кликвал „ОК“, без да чете. След няколко месеца компютърът започнал да работи болезнено бавно. Често угасвал без предупреждение. Бемилър не можел да свърши никаква работа и поискал от мениджъра си нов лаптоп.

До времето, когато новата машина пристигнала, ИТ отделът разбрал проблема. Оказало се, че всеки път, когато Бемилър кликвал „ОК“, той давал разрешение на Dropbox да архивира купища данни на диска на компютъра. Накрая дискът се препълнил „до дупка“.

Изходът

Един възможен изход е да се търси целенасочено споделяне на знанията и преодоляване на разделението.

Джейсън Дорси е съосновател на „Център за кинетика на поколенията“ – изследователска фирма в САЩ. Мениджърите го викат да ръководи семинари, които обединяват служители от всички възрасти около взаимните им компютърни борби. Традиционно по време на едно упражнение Дорси събира всички присъстващи в кръг и ги кара да споделят различните си технологични постижения, за които си спомнят, че са преживели.

„Това е изключително човечно“, каза Дорси. „Ще се появи някой, който помни първия цветен телевизор. Друг ще разкаже за първите телефонни секретари. Измежду тях ще се появи дете, което може да върши всичката си работа само със смартфон. Това ни помага да осъзнаем, че разнообразието от тези преживявания е сила“.

Коментари по темата: „Z-поколението се срами: не умее да борави с офис техника”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Брех тоя анонимния преди мен се е натегнал толкова насериозно та чак е скъсал болта.

    Инче да, купували мама и тати кумпютуре на тия деца, че нали това е бъдещето и нашите да не остават назад. После доволни гледали колко много се занимава милото.

    А то – сещате се, от сутрин до лягане, фейцклюци, тик тоци, инстаграми и още каквото се сетиш. И накрая не може да се удържи да стои и 20 сек без да зяпа и ръчка. Камо ли да се съсредоточи върху нещо за учене.

    За късмет не с всички е така. Хората които са отглеждали кратуни са го казали най-добре. Като задуха вятъра (на промяна- каквато и да е), първо се раздрънкват най-кухите.

  2. Anonymous

    ДО младият идиот от USA!!!! Кратуната на дръвника и толкоз!!! За пореден път се вижда кво поколение расте!!!

Коментар