Двукрак робот прилича на човек, има глава и очи

Основната задача на Digit е да повдига и спуска предмети с тегло до 16 кг
(снимка: Agility Robotics)

Ново поколение двукрак робот Digit, разработка на компанията Agility Robotics, прилича донякъде на човек. Усъвършенстваният модел има глава и очи, което го прави по-разбираем за хората.

Докато предишната версия на Digit беше предназначена за извършване на складова и друга рутинна работа, новият подобрен вариант се е сдобил с глава и очи и прилича повече на човек. Предполага се, че наличието на две анимирани LED очи ще подобри взаимодействието на робота с хората, отбелязва The Verge.

Digit без глава се появи на сцената през 2020 г. като полезна машина за различни индустрии, от логистиката до индустриалните инспекции. Роботът може дори да се използва като „аватар” за дистанционно присъствие на мястото на събитието.

В допълнение, Digit трябваше да изпълнява някои от задачите наравно с хората и да заема приблизително същото пространство – затова има височина малко под 180 см и два крака.

Добавянето на глава и очи не е просто „козметична” поправка. Сензорната глава ще позволи на хората да разберат по-добре действията на Digit, тъй като очите му ще показват важна информация, като например намерението за промяна на посоката или участие в определена дейност, казват от разработчика.

Освен това е променен дизайнът на ръцете, които сега по-лесно могат да работят с пластмасови контейнери, често използвани в складовете.

Възможностите на Digit все пак остават ограничени – роботът може да ходи, да кляка, да се катери по стълби и да извършва други прости действия. Основната му задача е да повдига и спуска предмети с тегло до 16 кг.

Все още не е известно колко ще струва роботът на фирмите, които желаят да го закупят. Но разработчикът Agility Robotics обяви партньорска програма, в рамките на която ще достави на заинтересованите клиенти „изключителна възможност за формиране на Digit умения и способности” – първоначално само участниците в тази инициатива ще могат да закупят новия модел.

Коментар