Мобилната фотография оформя пазара на смартфони

Партньорството между vivo и ZEISS доведе до огромен напредък в изследването и развитието на системите за смартфон изображения
(снимка: vivo)

2023 година се очертава като изключително важна за смартфон фотографията, с редица значими тенденции. Критериите за определяне на най-добрите устройства на пазара вече не се свеждат единствено до класическите им флагмански характеристики. Изображенията се превръщат в ключов фактор при избора на крайния потребител, а сътрудничеството между традиционните оптични компании и производителите на мобилни устройства създава още по-голяма добавена стойност потребителите.

В частност, партньорството между vivo и ZEISS, което продължава вече трета година, доведе до огромен напредък по отношение изследването и развитието на системите за смартфон изображения. Двете компании прокарват нововъзникващи тенденции в мобилните изображения, които можем да очакваме да се утвърдят през настоящата година.

Перфектни снимки, дори при слаба осветеност

Улавянето на перфектните кадри при липса на достатъчно добра осветеност е нелека задача. В това отношение обаче през последните години е постигнат значителен напредък. Системите за изображения с 1-инчови сензори осигуряват впечатляващи резултати дори при неблагоприятни светлинни условия, водейки повече светлина към сензора и по-добро съотношение между сигнал-шум в изображението. Именно тези сензори ще са една от водещите теми през 2023 г. и ще изведат мобилната фотография до съвсем ново ниво.

По-големият сензор обаче е само част от уравнението. „От години сме свидетели на една тенденция в индустрията за повече и по-големи елементи на лещите. В днешно време не е достатъчно да се използват пластмасови елементи на лещите, за да се постигне възможно най-доброто качество. Стана обичайна практика да се включват стъклени елементи, подобни на тези при професионалното фотографско оборудване: чрез комбиниране на висококачествен стъклен материал с висококачествена пластмаса, ние подобряване цялостното качество на картината и значително намаляваме нежеланите ефекти като например отблясъци, разсеяна светлина и хроматична аберация”, споделя Оливър Шинделбек, старши мениджър смартфон технологии в ZEISS Consumer Products.

Разпознаването на сцени и най-вече намаляването на шума в изображенията са от голяма полза за потребителите, които искат да правят хубави нощни снимки
(снимка: vivo)

Друг ключов фактор е обработката на картината. Настоящите алгоритми не само осигуряват качествена последваща обработка на изображенията, но също така отварят нови възможности за заснемане и анализ на сцените. Въпреки че все още има някои физически ограничения при по-малките стъклени елементи и сензори, те могат да бъдат преодолени посредством съответните алгоритми и изчислителна фотография.

Разпознаването на сцени и най-вече намаляването на шума в изображенията са от голяма полза за крайните потребители, особено за тези, които искат да правят хубави нощни снимки. В отговор  флагманите на vivo са снабдени с надграден HDR алгоритъм, който оптимизира качеството на цветовете на изображението. По-скорошна разработка е и използването на персонализирани чипове, които съчетават висока енергийна ефективност с възможност за изпълнение на по-мощни и сложни алгоритми. Това значително подобрява крайният резултат при заснемане дори и светлинните условия да са неблагоприятни.

Художествен дизайн на изображението

Едно от нещата, в които един качествен смартфон се отличава, са портретните снимки. Хората вече не търсят просто ясно и кристално чисто изображение. Те искат устройство, което им помага да разгърнат артистичните си умения, създавайки снимки, които да останат мил спомен или да качат в социалните мрежи.

А когато става въпрос за изкуството зад една фотография, vivo и ZEISS постигнаха забележителни постижения. Обикновено отблясъците на обектива са силно нежелани в снимките, особено когато се появяват неконтролируемо. Но някои от тях всъщност могат да допринесат за артистичния вид и усещане на картината. За това двете технологични компании интегрираха във флагманската серията на vivo специален режим, който пресъздава отличителните отблясъци на обектива – такива, каквито хората обикновено виждат в класическите филми.

Персонализирани чипове изпълняват сложни алгоритми, които значително подобрява крайния резултат при заснемане дори при неблагоприятни светлинни условия
(снимка: vivo)

По-естествени снимки

Когато става дума за професионална фотография, няма как да се пренебрегне класическият обектив (50-милиметров). За повечето фотографи по света той е най-добрият, доказал се във времето избор за портрети.

Зрителното му поле е близо до това на човешкото око, което благоприятства постигането на естествено изглеждащи портретни кадри. Той дава възможност и за направата на снимки на по-голямо разстояние от обекта, между 1 и 2 метра. Така хората не изпитват неудобство от прекалено приближената камера и се държат и изглеждат по-естествено. А с правилната бленда –50-милиметровият обектив може да осигури отлично качество дори при условия на слаба осветеност, което е ахилесовата пета на много други обективи.

За да могат потребителите наистина да усетят и да се насладят на високото качество на изображенията и видеоклиповете, дисплеят на смартфони vivo, с всяко следващо поколение флагмански устройства, също е подложен на широко калибриране, заедно със сензорите на камерата.

Коментар