Магията на новата професия: AI промпт-инженер

Все повече творци на свободна практика губят клиентите си заради възхода на алгоритмите за писане на статии и генериране на изображения (снимка: CC0 Public Domain)

Изумителните картини на Ник Сен Пиер, за които стана дума по-рано, не са сътворени нито от неговата четка, нито от неговия обектив. Той казва, че не може да рисува и да снима, но е развил умение да генерира красивите образи чрез Midjourney. Прекарал няколко седмици в изучаване на бота, за да се специализира в подаването на „промпт“ – подкана към алгоритъма да генерира точно определено изображение. Умението да подаваш подкани може би ще се окаже нова професия в инженерния свят.

„Днес буквално загубих най-големия си и най-добър клиент в полза на ChatGPT“, споделя потребител на Reddit, автор на съдържание на свободна практика. Заради инструмента за генериране на текст на база изкуствен разум, той се е отказал от писането и се е регистрирал за шофьор на Doordash, фирма за доставки по домовете. Публикацията му в Reddit стана хит, както и в Twitter. Мнозина негови колеги също предвещават края на професията на писателя.

Когато авторството вече не струва

Младежът, отказал се от творческата си дейност, е само един от многото автори на свободна практика, които открито споделят тревогите си за бъдещето на своята професия. На фона на продължаващия шум около AI моделите за генериране на съдържание все повече писатели открито коментират, че се страхуват за кариерата си. AI инструментите могат да генерират вместо хората, създавайки „приемлив“ текст само за минути – и срещу нищожна цена.

За някои копирайтъри, автори на съдържание и писатели на свободна практика решението е да преоткрият себе си като „промпт-инженери“. Този термин се появи в отговор на възхода на големите езикови модели като ChatGPT. Но дали това е обещаващ кариерен път или е просто още една краткотрайна тенденция, която се движи благодарение на шума около AI?

Идеята за „промпт-инженер“ се зароди в отговор на бума на AI-генераторите на текст и изображения. Хората, експериментирали най-рано с тези алгоритми, забелязаха, че AI системите произвеждат по-висококачествено съдържание, когато потребителят зададе конкретно формулирана подкана – промпт, вместо просто да питат по най-естествения човешки начин. Това са хора, които умеят да подбират правилните фрази, които да накарат AI инструментите да генерират точно очаквания резултат.

Някои оферти за работа в тази област твърдят, че плащат добри суми за подобна дейност и не изискват кандидатите да имат техническо образование. Всъщност, в някои случаи обещанните възнаграждения са няколко пъти по-високи от средната заплата на копирайтър на свободна практика – поне в Съединените щати е така.

„Промпт-инженер“ като титла

Тенденцията накара мнозина да повярват, че промпт-инженерите скоро ще бъдат по-търсени от традиционните автори. Един автор на свободна практика, подвизаващ се в Reddit под името „hornylittlegrandpa“, казва, че е добавил фразата „AI prompt engineer“ в своя кариерен профил в сайтовете за търсене на работа, в резултат на което получил покана за интервю в рамките на по-малко от час.

„Това наистина отвори очите ми. Без значение дали ви харесва или не, „промпт-инженер“ в момента е концерт с много възможности и много малко правила или разпоредби“, пише човекът. „Също така в момента е доста евтин набор от умения, които човек може да развие“.

Вече има и специализиран сайт за „пропт-таланти“. Той бе създаден преди броени дни и има за цел да помага на хората бързо да си намерят работа като промпт-инженери. Обяви не липсват – има и такива от големи технологични корпорации.

Въпросният автор на съдържание, получил работа в рамките на час след редакция на профила си, е забелязал, че „тези промпт-инженерни работни места се запълват изключително бързо: за двете седмици, откакто платформата работи, 30% от обявите за работа там бяха затворени“.

„Това е призив за събуждане към всички адвокати, счетоводители, консултанти и т.н.“, написа в Туитър Грег Айзенбърг, съосновател на агенция за продуктов дизайн, след като заяви, че приятелката му току-що е загубила работата си като писател. Айзенберг съветва хората „да преоткрият уменията си, за да ги направят устойчиви на AI“, да пренасочат кариерите си в нова посока и да приемат AI като инструмент за съвместна работа.

Кариерна миграция

Споделянето на подобни тревоги в социалните медии допринесе за същинска паника заради AI. Все повече автори в САЩ споделят, че „пренасочват кариерата си“ към включване на AI и търсят нови възможности като промпт-инженери. Почти всички, които се занимават със създаване на съдържание, се притесняват, че кариерата им е застрашена, ако не включат боравенето с AI.

Маркетиинг-специалист на име Питър Лешоу разказва, че е прочел статия, в която се твърди, че промпт-инженер е най-новата търсена и високоплатена работа – и незабавно сменил титлата си от „маркетинг-стратег“ на „промпт-инженер“. Той казва, че вече използва подобни умения в ежедневната си работа. Като маркетинг-стратег в продължение на повече от десетилетие Лешоу работи с различни автори на съдържание, за да се сдобива с подходящи публикации. Е, от януари насам вече използва GPT-4, изисквайки от алгоритъма да му пише статии за дигитален маркетинг.

„Ако текстът е уникален, ако е автентичен, ако служи на предназначението си и на мястото си в интернет, защо не го използвате?“ – реторично пита Лешоу. Научил се е да прецизира подканите, подавани на алгоритъма. Те отразяват SEO стратегията му и биват адресирани към специфични аудитории. Специалистът казва, че съдържанието му е оригинално и отговаря на неговите стандарти.

Нещо повече: използването на AI му помага да бъде много по-ефективен в работния процес. Сега той разполага с повече време, за да увеличи максимално броя на проектите, върху които може да работи. „Нещо, което би ми отнело осем часа – за да си направя проучването, да формулирам елементите и акцентите – сега мога да го направя буквално за един час. След това моля ChatGPT да напише публикация в блога по дадената тема, да го популяризира“.

Подобно на Лешоу, Анна Бърнстейн е привлечена от ролята на промпт-инженер. Смята, че тази дейност носи „растеж и последователност“, които често липсват при писането на свободна практика. Бърнстейн, промпт-инженер в стартъп, наречен Copy.ai, има повече опит от своите връстници, тъй като е на тази позиция вече повече от година и половина. Тя е започнала да борави още с GPT-3.

Анна споделя, че някога била автор на свободна практика, съсредоточен върху историческите изследвания. Намира, че професията на промпт-инженер я е отървала от „стреса от работата на свободна практика и редовното търсене на нови проекти“. Казва още, че че започването на работата ѝ като промпт-инженер е донесло много повече финансова стабилност.

Коментари по темата: „Магията на новата професия: AI промпт-инженер”

добавете коментар...

  1. инфлуденсър

    Тази статия да не е генерирана от ЧатЖиТиПи ?

  2. :o)

    откакто има графичен софтуер, всичко може да се разглежда като направено с AI.
    Т.е. ти го правиш , но нямаш и никога няма да имаш условията да създадеш нещо с тези цветове, четки, леъри и т.н. без компютър. Т.е. AI ти го прави от много години.
    Разликата е просто по-автоматичен процес.
    Не разбирам какво е тва тръбене – AI та AI…поредния тренд.
    Това не е изкуство в традиционният му смисъл , мисля че AI картините се разглеждат отделно от традиционните и никога няма да са в една сфера.

  3. Mar Ker

    Това е абсолютно алогично твърдение. Чудя се GPT-3 или GPT-4 роди този гениален коментар, г-н Той?

  4. Той

    Приемлив, но и отличен. Това е разковничето

Коментар