Лидерите на Г-7 договориха регулиране на изкуствения интелект

Призивът за повече регулации на изкуствения интелект отразява настроенията на лидери в индустрията и правителствата по целия свят
(снимка: CC0 Public Domain)

На срещата в Хирошима лидерите на Г-7 се споразумяха да регулират генеративния изкуствен интелект, загрижени за разрушителния потенциал на бързо развиващите се технологии, предадоха световните агенции.

Като част от така наречения “процес от Хирошима” правителствата възнамеряват да обсъдят този въпрос на ниво кабинет и да представят резултатите до края на годината, стана ясно от изявление на  лидерите на Г-7, на което се позовава Блумбърг.

Японският премиер Фумио Кишида призова за сътрудничество за осигуряване на трансграничен поток от данни, като обеща да допринесе финансово за това усилие, за да се гарантира, че развитието на AI е надеждно и ориентирано към човека.

Призивът за повече регулации отразява настроенията на лидери в индустрията и правителства по целия свят, след като пускането на генеративния AI ChatGPT на OpenAI предизвика надпревара между компаниите за ускоряване на технологичното развитие.

Страхът на страните от Г-7 е, че тези технологии, ако бъдат оставени да се развиват безконтролно, могат да се превърнат в мощен инструмент за дезинформация и политически катаклизми.

По-рано тази седмица Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, призова американските сенатори за по-строго регулиране на изкуствения интелект. Освен това Световната здравна организация заяви, че твърде бързото навлизане на AI е изпълнено с риск от медицински грешки, което може да подкопае доверието в технологията и да забави нейното възприемане.

Британският премиер Риши Сунак планира да разработи политика за управление на рисковете и ползите от AI, за което ще разчита на Алтман и други специалисти. Европейският съюз предприема крачка към регулиране на AI инструментите, изисквайки от компаниите да гарантират, че потребителите знаят кога взаимодействат с AI, и да забраняват използването му в реално време за идентифициране на хора на обществени места.

Алтман каза, от своя страна, че би приветствал появата на нов регулаторен орган за изкуствения интелект като начин САЩ да запазят лидерството си в тази област.

Важно е правителствата в крайна сметка да предприемат строги действия, ако има сериозен проблем. Но ако законът е твърде подробен, той няма да може да се справи с промените в технологиите, смятат AI специалисти.

Коментар