Промпт-инженер – реална професия ли е това?

След блясъка на криптовалутите новата звезда в ИТ небосвода е обещаващата професия на промпт-инженера… но не се знае докога (снимка: CC0 Public Domain)

Някога това беше мечта на мнозина – да станат гейминг-тестери, тоест да играят любимите си игри и да получават заплата за това. Днес фантазията на мнозина млади хора е подобна – да си играят с генеративни AI и да получават пари за това. Обещава им го новородената „професия“ промпт-инженер. Но никой не може да прогнозира нейното бъдеще.

„Дами и господа, това се случва: „промпт-инженер“ вече официално е длъжност и се заплаща от 175 000 до 300 000 долара годишно“, твърди потребител на TikTok със спокоен, но категоричен тон. За да става за работата, казва авторът, човек просто трябва да прекара известно време в заиграване с алгоритъма. С други думи, обещава се шестцифрена заплата за хора, които обичат да си играят с модерни технологични системи.

New York Times нарече промпт-инженерството „умение, което хората, играещи с ChatGPT достатъчно дълго, могат да добавят към своите автобиографии“. Washington Post го определи като „най-горещата нова работа в технологиите“. Синем Бубер, водещ икономист в ZipRecruiter, каза пред CNN, че посредством промпт-инженеринга „ще има повече работни места, създадени благодарение на ChatGPT“.

Чиста реклама? Не съвсем. Има реални компании, които търсят промпт-инженери и предлагат щедри заплати. Най-забележителният пример е Anthropic, създател на големия езиков модел Claude, който е известен с наемането на промпт-инженери и предлагането на впечатляващи шестцифрени суми.

Но ако темата вълнува и изкушава мнозина, те трябва да са наясно и, че повечето работни места за промпт-инженер може и да не са толкова доходоносни, а тези, които са, може да не съществуват много дълго.

Защо става хит

Виктор Сан, изследовател в компанията за изкуствен интелект Huggingface, е сред първите изследователи, заловили се с промпт-инженерство. „Системи като ChatGPT, GPT-4, Claude и други, които са преминали през укрепваща обучителна човешка обратна връзка, обикновено са по-устойчиви на формулирането на подкани [и] инструкции“, казва той. Това означава, че въпросните системи като цяло разбират какво им се казва на ясен език.

Но, предупреждава Сан, „те често правят грешки, като или не успяват да разберат правилно заявката, или не успяват да разберат, че заявката е недобре дефинирана. А това прави невъзможно предоставянето на правилен отговор“. Точно тук идва промпт-инженерството.

Новата звезда в небосвода

В момента няма по-привлекателна тема в технологиите от генеративния AI.

Преди около пет години в технологичния небосвод изгря нова звезда, която прикова вниманието на почти всички, изпълни ги с интерес, мечти, надежди, еуфория – това бяха криптовалутите. Обикновените хора намираха темата за неразгадаема и я гледаха с подозрение. Ентусиастите обаче е я прегърнаха с все сила.

Днес има нова, ярка звезда в небосвода на ИТ новостите. Откакто OpenAI пусна ChatGPT в края на миналата година, това явление приковава вниманието, изпълва ИТ любителите с интерес, мечти, надежди, еуфория. Хубавото е, че изглежда като да е много по-лесно за хората в сравнение с крипто-технологиите — включително и за децата.

Изтощителна работа

Така че за един от стотиците милиони хора, които мечтаят да си играят с генеративен AI, идеята да бъдеш промпт-инженер като професия вероятно звучи като мечта, нещо като да си тестер на видеоигри. После обаче е много вероятно да разбереш, че това може да бъде ниско платен, изтощителен, труден, предупреждава Сан!

Ако човек заеме едно от тези нови работни места, той най-вероятно ще прекарва осем часа на ден в засичане кога дадена AI система „не успява да разбере правилно заявката или не успява да разпознае, че заявката е недобре дефинирана“. Този човек ще трябва да измисля начини да накара уж интелигентната система да произведе „правилен отговор“. Това може да звучи като ужасно повторяемо, досадно занятие, изнервящо, изморяващо и крайно неудовлетворително.

И огромна отговорност

От работата на промпт-инженера и неговата мъдрост и далновидност може някой ден да зависи човешки живот. Бенджамин Рейдър, научен сътрудник в технологичния център за иновации при Бостънската детска болница, е част от екип, който наема промпт-инженер. Генеративният AI може, според Рейдър, да „помогне на лекаря да генерира бележки по-бързо“. Бостънската детска болница, обясни той, се нуждае от „някой, който може да ни помогне да прецизираме запитванията към генеративния AI“.

Това би било доста сериозна и отговорна задача. Болничната вътрешна система не се обучава върху Wikipedia и Reddit, а върху чувствителни бележки за диагнози, симптоми, пациентски данни, както и коментари между медицински специалисти за даден пациент в изключително специфичен контекст. „Ние сме институция, която често обслужва много специализирани грижи“, каза той.

Квалификация

Въпросното кариерно поле е твърде ново, за да може да се говори за какъвто и да е процес на удостоверяване, приложим спрямо напиращите кандидати. Мат Бел, член на техническия персонал на Anthropic, споделя, че опитът в писането на код и машинното обучение би бил голяма помощ за кандидатите.

„Наличието на знания за писане на код става полезно при създаване на систематични оценки на подканите“, казва Бел. Освен това, „наличието на опит в ML може да бъде полезно за разбиране на цялостните силни и слаби страни на тези модели“.

Все пак Бел подчертава, че действителният акт на промпт-инженерство не включва въвеждане на код и че „най-добрият промпт-инженер на Anthropic е философът“.

Бъдеще

Ще го има ли това ново работно място и в по-далечно бъдеще?

Експерти като Сан са на мнение, че ролята на бързия инженер е по-скоро временна. Крехкостта на AI системите е добре известен проблем, който компаниите-разработчици ще се научат да владеят и смегчавт. Сан сравнява промпт-иженерите с имидж-мейкърите, които подготвят някой политик или бизнесмен за „правилно“ поведение пред медиите и широката общественост, но след това тяхната работа е приключена.

От друга страна екипът на Радер в Бостънската детска болница не обучава чатбот, а автоматизирана система за обработка на информация за болница. „В една система за здравеопазване“, казва той, „наличието на обучен човек, който взаимодейства с ИИ, ще бъде важно за много дълго време“.

Коментар