Microsoft призна за успешна хакерска атака срещу услугите ѝ

Част от услугите на Microsoft претърпяха сривове в резултат на хакерска атака
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакери от неидентифицирана група причиниха проблеми с работата на облачните услуги на Microsoft. След известно мълчаниe за инзидента, компанията потвърди, че е станала жертва на DoS атака.

По-рано този месец имаше редица големи смущения в офис пакета на Microsoft, включително електронната поща Outlook и приложението за споделяне на файлове OneDrive, както и в платформата за облачни изчисления. Компанията запази мълчание по въпроса, въпреки че група хактивисти поеха отговорност за разпределените DoS атаки, довели до прекъсване на услугите.

Едва сега компанията призна, че именно DoS атаките са причинили смущенията в работата на нейните приложения, без да разкрива подробности за инцидента и за това колко клиенти са били засегнати или колко обширна е била неговата география.

Говорител на компанията потвърди, че група, наричаща себе си Anonymous Sudana, стои зад атаките и поема отговорност за инцидента. Microsoft обаче използва термина Storm-1359 за обозначаване на нападателите, за които все още не е установено в кои групи членуват.

Изявлението на компанията, публикувано в отговор на запитване на AP News, показва, че хакерите са използвали наета облачна инфраструктура и виртуални частни мрежи, за да атакуват сървъри на Microsoft от така наречените “зомби компютърни ботнети” по целия свят.

Съобщения за сериозни прекъсвания в офис пакета Microsoft 365 се появиха на 5 юни. В тракера Downdetector бяха регистрирани 18 000 доклада за прекъсвания и проблеми в Microsoft 365. На този ден Microsoft обяви в Twitter, че прекъсванията са засегнали Outlook, Microsoft Teams, SharePoint и OneDrive за бизнеса.

Хакерските атаки продължиха през цялата седмица. На 8 юни BleepingComputer съобщи, че облачният файлов хостинг на OneDrive е станал недостъпен за потребители по целия свят. А на 9 юни Microsoft потвърди, че прекъсването е засегнало платформата за облачни изчисления Azure. Компанията твърди, че атаката не е засегнала приложението OneDrive за PC.

В същото време Microsoft заяви, че няма доказателства данните на клиенти на нейните услуги да са били хакнати или компрометирани в резултат на хакерските атаки.

Коментар