Чатботът Bard се научи да разбира и говори 43 нови езика 

Изкуственият интелект Bard може да отговоря кратко, професионално или непринудено 
(снимка: CC0 Public Domain / генерирано от изкуствен интелект)

Google добави нови функции в своя чатбот Bard, базиран на алгоритми с изкуствен интелект. AI софтуерът се научи да изговаря отговорите си, усвои 43 нови езика, включително арабски, испански, китайски, немски и хинди, и започна да възприема изображения като заявки. В допълнение, Bard разшири географията си – стана достъпен в Европа и Бразилия. 

В някои случаи отговорите на чатбота се възприемат по-добре от ухото, а не в четима форма, което обяснява защо в интерфейса на AI чатбота се появи икона на високоговорител. Това може да бъде полезно, когато трябва да проверите произношението на една дума или искате да слушате стихотворение, например, отбелязва The Verge. 

Новата гласова функция е достъпна на над 40 езика. Отговорите на Bard могат да бъдат персонализирани чрез промяна на техния тон и стил, за да съответстват на петте налични опции: прост, дълъг, кратък, професионален или непринуден – това нововъведение засега работи само на английски, но скоро ще бъдат добавени още езици. 

Потребителите вече могат да подреждат чат сесиите с AI бота – например, да закачат някои от тях в горната част на списъка или да ги преименуват. Освен това могат да споделят отговорите на Bard с други хора, а също така да експортират подсказванията на бота за кодиране в различни среди за разработка, вкл. Google Colab и Replit. 

В допълнение, чатботът вече поддържа определени функции на Google Lens. Това означава, че приема като заявки не само текст, но и изображения. 

Пускането на Bard в Европа стана възможно, след като Google се съобрази с допълнителните изисквания за поверителност на платформата, наложени от регулатора. Поради тези трудности стартирането на чатбота в ЕС първоначално беше отложено. Сега Bard информира потребителите, и то не само европейските, как се използват техните лични данни. 

В допълнение, разработчикът намали степента на агресия на чатбота, който в началото се държеше понякога грубо. Специалистите на Google умишлено го провокираха към неприемливи интонации и посочиха недопустимостта на такъв начин на комуникация, като впоследствие подсилиха научения AI с многократни експерименти. 

Експертите по изкуствен интелект обаче предупреждават, че някои от мерките за сигурност, въведени за англоговорящите потребители, може все още да не се прилагат за други езици. 

Коментари по темата: „Чатботът Bard се научи да разбира и говори 43 нови езика ”

добавете коментар...

  1. Българин

    Ще ги призная като направят изкуствен интелект, с който можем да си пием ракията и да обсъждаме световната политика…

Коментар