Топ 3 клауд доставчици контролират около 65% от пазара

Приблизително 65 милиарда долара са похарчили предприятията за облачни платформи в периода април-юни 2023 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Разходите на предприятията за облачни инфраструктурни услуги продължават да растат стабилно, като този процес е стимулиран от цифровата трансформация. В същото време темповете на растеж леко се забавиха през второто тримесечие на 2023 г., според доклад на Synergy Research Group.

Приблизително 65 милиарда долара са разходите за облачни платформи в периода април-юни 2023 г., което е с 10 милиарда долара повече спрямо същия период на миналата година. Анализаторите отбелязват, че това е трето поредно тримесечие, в което пазарът на облачни изчисления нараства с 10 милиарда долара на годишна база.

Резултатът от 65 милиарда долара съответства на увеличение от 18% спрямо второто тримесечие на 2022 г. За сравнение, през първото тримесечие на тази година беше отчетен ръст от около 19% (на годишна база), докато през последното тримесечие на 2022 г. ръстът се измерваше с 20%.

Развитието на глобалния облачен пазар се влияе от макроикономически фактори, отбелязва Synergy Research. Сред най-големите облачни доставчици Google и Microsoft бележат по-високи ръстове на годишна база от останалите. В резултат на това техните пазарни дялове през второто тримесечие на 2023 г. достигат съответно 22% и 11%. В същото време лидерът Amazon (AWS) остава в установените рамки от 32-34%.

Общо трите компании заемат 65% от световния облачен пазар. Сред доставчиците на клауд услуги от ниво 2 с най-високи темпове на растеж на годишна база се отличават компаниите Oracle, Snowflake, MongoDB, VMware, Huawei и China Telecom.

Публичните IaaS и PaaS услуги все още съставляват по-голямата част от пазара, нараствайки с 19% през второто тримесечие. Доминацията на големите доставчици е по-забележима в публичния клауд сегмент, където първите трима играчи контролират 72% от пазара.

Коментар