Роботи ще обслужват най-големия радиотелескоп в света

Изглед отгоре на FAST – най-големият единичен радиотелескоп в света
(снимка: NAO / FAST)

Няколко “умни” робота бяха тествани и одобрени от китайските власти за обслужване на радиотелескопа FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) с диаметър 500 метра. Това съоръжение се счита за най-големият единичен радиотелескоп в света.

Основна задача на роботите ще бъде да оценят състоянието на кабелите и шайбите, поддържащи приемната кабина на FAST – структура, която събира радиоданни, получени от чинията. Освен това роботите ще автоматизират поддръжката на лазерните цели и задвижвания на рефлектора, ще извършват мониторинг на радиосмущенията и всесезонна поддръжка на кабината с приемници с тегло 30 тона.

Тъй като кабината е на 140 метра над антената, поддръжката е предизвикателство, а при антена с диаметър 500 метра поддръжката на задържащите кабели е не по-малко трудна задача, отбелязват експертите.

Една от най-важните задачи на новите роботи, според инженерите, ще бъде да заменят специалните сензори в чинията, които предават радиосигнали към приемника. Тези сензори са вградени в алуминиевите рефлектори, които изграждат антената, и могат да бъдат повредени от човешката дейност, поради голямото тегло на хората. Използването на леки роботи обещава да реши този проблем.

Поддържането на телескопа и неговите компоненти в работно състояние означава дълги прекъсвания в събирането на данни, докато търсенето на услугите на радиотелескопа е доста голямо, откакто Китай отвори FAST за международни изследвания през 2020 г.

Главният инженер на съоръжението вярва, че въвеждането на интелигентни роботи ще подобри оперативната безопасност на телескопа и ще удължи времето за наблюдение, като по този начин ще увеличи ефективността му. Това, от своя страна, ще доведе до събиране на повече научни данни.

FAST се намира в провинция Гуейджоу в югозападен Китай, в карстова котловина и обхваща площ колкото 30 футболни игрища. От стартирането си през 2016 г., телескопът е помогнал за откриване на стотици нови пулсари.

Това е най-големият радиотелескоп на Земята и след затварянето на обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико през декември 2020 г. ролята му стана още по-значима.

Коментар