Wanbo T2 Max – един различен проектор

Новият Wanbo T2 Max осигурява забавление с FHD резолюция и висока яркост
(снимки: TechNews.bg)

Видеото остава предпочитано забавление – филми, любими предавания, шоу програми, спорт и музика приковават вниманието на милиарди души по света. Дори при наличие на телевизор във всеки дом и смартфон във всеки джоб, място в дигиталното ежедневие на хората имат и други устройства, а проекторът е едно от тях. 

Новият Wanbo T2 Max, който имахме възможност да тестваме, затвърди добрите впечатления от предишния модел с това име и от самия бранд, част от екосистемата на Xiaomi. Това е достъпно като цена устройство – струва €154 след купон за отстъпка NNNWBT2MNP в онлайн магазина Geekbuying. Срещу тази сума получавате лесна за използване джаджа с приятен дизайн, която макар и с известни компромиси, осигурява Full HD изживяване.


Дизайн

Именно тук Wanbo T2 Max се отличава рязко от конкурентите. Дизайнът му е извън щампата за проектори, които обикновено са широки и ниски. Обратно T2 Max е по-висок отколкото широк – рядко ще видите такова устройство на пазара и дори само това може да е убедителна причина да го изберете. 

Същевременно T2 Max е достатъчно малък и лек – с размери 113x146x156 мм и тегло 1,1 кг, което го прави лесно преносим. Може да го хванете с една ръка, да го разгледате и поставите на удобно място за проектиране, да го пренасяте без усилие от стая в стая, а също да го носите със себе си на вилата, в командировка, на почивка… Имайте предвид обаче, че устройството няма батерия и работи само включено в електрическата мрежа. 

Моделът, който тествахме, е бял, но проекторът се предлага и в синьо. Като цяло е доста опростен – освен обектива отпред, на корпуса отгоре има бутон за включване/изключване, отзад в един ред са разположени портовете, отпред се откроява също бяла решетка, зад която са говорителите.


Качество на картината и звука

Като оставим настрана нестандартния дизайн, T2 Max има с какво да се похвали и по отношение на техническите параметри. Първо, това е Full HD LCD проектор с LED лампа за 2000 часа работа, способен да излъчва картина с резолюция 1080p (1920×1080), като поддържа и технологията HDR10. Дотук отлично за продукт в ценовия клас 150 евро.

Новият Wanbo T2 Max прожектира картина с размер от 40 до 140 инча на разстояние от 1,1 до 2,6 м. Тестовете с устройството показаха, че T2 Max автоматично настройва фокуса при отдалечаване и приближаване до стената, на която се прожектира картината. Това удобство е осигурено от AI алгоритъм за автофокус. Предвидена е и възможност за регулиране на фокуса от дистанционното управление.


Моделът поддържа яркост 450 ANSI лумена, което е значително подобрение спрямо 250-те лумена на първоначалния вариант на T2 Max. И наистина, картината е доста ярка в затъмнена стая. Вижда се не и на светло, но определено това не е начинът за използване на този проектор.

За съжаление, липсва възможност за настройка на височината и наклона на проектора, така че трябва да се постави на подходяща височина, според предпочитанията. Друга възможност е да се използва трипод, с който лесно ще се регулират височината и наклона.  

Що се отнася до звука, производителят твърди, че е подобрил значително аудиото в новия T2 Max с по-силен бас и Hi-Fi звучене. Вградените говорители обаче са същите 2x3W и реално не могат да предложат мечтаното аудио изживяване. Звукът от тях е добър за филми и спорт, но не толкова за музика. Затова нашият съвет е да използвате наличния 3,5-мм аудио изход за слушалки или външен говорител, особено ако гледате видео с музика.

Направи ни впечатление също постоянният фонов шум от вентилатора, но това е неизбежно, особено за бюджетен проектор. Все пак има подобрение и по този показател спрямо първия T2 Max – шумът е редуциран с 35%, до 35 dB/m в новия модел.

Свързване

Подобно на своя предшественик, новият Wanbo T2 Max предлага различни начини за свързване на източници на съдържание за прожектиране. Моделът разполага с вградени безжични модули Wi-Fi (2,4G) и Bluetooth 4.2, плюс интерфейси USB и HDMI.

Тоест, имаме на практика всички необходими опции за свързване – към интернет, телевизор, компютър, смартфон, конзола за игри и други устройства, съдържанието от които искаме да видим в голям размер на стената.


Моделът е оборудван с 1GB оперативна памет и 16GB постоянна памет, което не предполага съхранение на много файлове в него, но опциите за стрийминг и възпроизвеждане от свързани устройства са налице. Свързването към интернет през Wi-Fi, например, е лесна работа – по познатия от компютрите и смартфоните начин.

Софтуер и управление

Боравенето с проектора T2 Max – настройки, инсталиране, възпроизвеждане на съдържание, управление – става по типичния за Android устройствата маниер. Да, това e Android устройство, което работи с версия 9 на популярната мобилна платформа, с достъп до приложенията и услугите от екосистемата на Google.

Управлението на проектора се извършва изключително от дистанционното. На него има едно специално бутонче, което превръща дистанционното в мишка. Придвижването на курсора по екрана на стената е бавно, не както при компютрите, но и този начин върши работа – безпроблемно свързахме T2 Max към Wi-Fi мрежата, вкл. с писане на пароли с виртуалната клавиатура. 


От дистанционното се регулират също силата на звука и фокуса (ако не ви удовлетворява автоматичното фокусиране). Предвиден е и бутон за избор на източник на сигнал и някои други опции. Ако предпочитате клавиатура и мишка, може да ги свържете през USB порта. 

Wanbo T2 Max идва с предварително инсталирани популярни видео приложения като YouTube, Netflix и Amazon Prime Video. При първото стартиране, системата ще ви подкани да актуализирате софтуера – това ще отнеме известно време и изисква рестартиране, но е препоръчително да го направите.

Заключение

Този проектор е достатъчно функционален и опростен, за да бъде предпочитана опция, когато изборът е ограничен от бюджета. Срещу скромна сума ще получите FHD устройство с 450 ANSI лумена, което прожектира хубава картина на стената с размер до 140 инча и може да конкурира телевизора. Освен това T2 Max е малък и лесно преносим за ползване на различни места, за разлика от един голям екран. Като недостатъци може да изтъкнем липсата на батерия, постоянният фонов шум от вентилатора и отсъствието на вграден механизъм за регулиране на височината и наклона. Но като цяло, изборът си струва, предвид ниската цена.

Наличност и цена

Новият, подобрен проектор е достъпен за поръчки тук: Wango T2 Max (New) – за  €154 след купон за отстъпка NNNWBT2MNP в онлайн магазина Geekbuying и безплатна доставка от европейски склад в рамките на няколко работни дни.

Коментари по темата: „Wanbo T2 Max – един различен проектор”

добавете коментар...

  1. Editor

    Гледа се отлично през деня, на тъмни пердета. Тествано е.

  2. :o)

    тва освен някое детенце, друг не може да залъжеш с него
    трябва да се гледа в тъмен бункер в тъмна нощ

Коментар