Сторидж системи: технологии от 20 век чупят рекорди

Лентовите устройства остават актуални и днес с огромния си капацитет
(снимка: CC0 Public Domain)

В модерната ера на флаш паметта, която превзе потребителските устройства и навлиза неудържимо в центровете за данни, системи за съхранение, базирани на технологии от 20-ти век, чупят рекорди. Те побират стотици терабайти информация, което е в пъти повече от капацитета на HDD и SSD.

Сега на пазара излиза лентово устройство с рекордно голям капацитет – то може да запише цели 150 TB информация с много прилична скорост за „касета”, което е три пъти повече от стандартните ленти от клас LTO-9.

Лентови рекорди

IBM създаде лентово устройство, счупвайки всички съществуващи рекорди за обем за такива носители за съхранение на данни. Новият продукт, наречен TS1170, е способен да съхранява до 50 TB информация в некомпресиран вид.

За сравнение, стандартната магнитна ленти LTO-9, която излезе преди по-малко от две години, е проектирана да съхранява само 18 TB некомпресирани данни на един носител или 45 TB компресирани данни. IBM TS1170 съдържа 150 TB компресирана информация. Така рожбата на IBM демонстрира средно три пъти по-голям капацитет.

Новото лентово устройство IBM TS1170 счупи всички рекорди за обем на съхранение
(снимка: IBM)

Лентите в модерния си дизайн са достоен заместител на твърдите и полупроводниковите дискове в центровете за данни. Не за първи път IBM поставя рекорди в областта на съхранението на данни върху наследници на древни магнитни ленти. TS1170 наследи TS1160, която побираше 20 TB некомпресирани и 60 TB компресирани данни, отново надвишавайки стандартната LTO-9.

Колкото повече, толкова по-бавно

Ако вътрешният виртуален обем на TS1170 е предимство, то неговата скорост е недостатък. Въпреки това новият IBM лесно изпреварва всички съществуващи твърди дискове, осигурявайки скорост от 400 MB/s при четене на некомпресирани данни и 900 MB/s при четене на компресирани данни. Твърдите дискове са средно поне 2,5 пъти по-бавни.

Но LTO-9 лентите са все още по-бързи. Скоростта им на четене е 750 MB/s и 1000 MB/s съответно при работа с некомпресирана и компресирана информация, а скоростта им на запис възлиза на 360 и 440 MB/s.

Решение за „студено” хранилище

IBM вече предлага новия си продукт на клиенти, при това в две различни модификации с индекси 70F и 70S. В тях е кодиран видът на интерфейса, използван за свързване към сървъра – оптично влакно с пропускателна способност 16 Gb/s в първия случай и 12 Gb/s SAS във втория, отбелязва TechSpot.

Всички версии на TS1170 включват възможности за криптиране, съвместими с IBM Security Key Lifecycle Manager. В допълнение, IBM продава отделно специални монтажни комплекти за четци на такива устройства, които позволяват поставянето им в стандартен 19-инчов шкаф. TS1170 има 3U форм фактор, което означава, че ще заеме три нива в стелаж, но самото устройство е тясно, така че комплектът за монтаж е незаменим.

Както всички други магнитни ленти, новият IBM лентов сторидж е позициониран за използване като “студено” хранилище на информация, до което не се изисква редовен достъп. Най-често на ленти се съхраняват резервни копия на информацията.

По-добри от HDD и конкурентни на SSD

По-голяма част от съвременните потребители никога не са използвали лентови системи, а някои дори не знаят за тяхното съществуване, тъй като такива устройства няма в потребителския сегмент. Лентата обаче се използва за съхраняване на компютърна информация от средата на 20-ти век и съществува от 30-те години на миналия век.

Технически, днешните магнитни устройства за съхранение са високоразвити аудио касети. Те превъзхождат твърдите дискове не само по скорост и капацитет (достъпните в търговската мрежа HDD надхвърлиха границата от 30 TB едва през лятото на 2023 г.), но и по отношение на надеждността.

В това отношение лентите могат да се конкурират дори с SSD-тата, ако разглеждаме устройства само на корпоративно ниво и само в контекста на центъра за данни.

Например, ако центърът за данни премине изцяло на лента, той ще генерира наполовина по-малко CO2, а собствениците му ще намалят двойно разходите за поддръжка. Това е изчислено от анализатори на IBM на основата на факта, че лентите консумират по-малко електроенергия и по-рядко се повреждат.

В същото време, въпреки пълното отсъствие в потребителския сегмент, лентовите устройства не изпитват проблеми с популярността – продажбите им през първото тримесечие на 2023 г. са нараснали с 5% на годишна база, докато доставките на твърди дискове, които все още се предлагат за крайни потребители, се сринаха с 35% за същия период от време.

Коментари по темата: „Сторидж системи: технологии от 20 век чупят рекорди”

добавете коментар...

  1. Бил Гейтс

    Студиен магнетофон…

  2. Old man

    На Правец 8м сме връзвали дори магнетофон.

  3. Milen

    Един магнит,и край с терабайтите

  4. Васил

    Използва се за съхранение на данни от средата на миналия век, но съществува от 30-те години на същия.
    Едното ти посочва от кога съществува, а другото от кога се използва за съхранение.

  5. Anonymous

    преди средата на 20-ти век не се е използвала за компютърна информация

  6. Гено

    “от средата на 20-ти век и съществува от 30-те години на миналия век”
    Т.е. от 1950 до 1930 г?

Коментар