Двуцифрен ръст на пазара за информационна сигурност

С постоянно нарастващото ниво на заплахи се очаква киберсигурността да остане основен инвестиционен приоритет за организациите (снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите продължават да увеличават разходите си за киберсигурност, въпреки макроикономическата несигурност и общите съкращения на ИТ бюджета. Глобалният пазар на технологии за информационна сигурност възлиза на $19 милиарда през второто тримесечие на 2023 г., което е с 11,6% повече спрямо същия период на миналата година, сочи нов доклад на Canalys. 

В периода април-юни продажбите на оборудване, софтуер и услуги за организиране на киберзащита на ИТ инфраструктури в Северна Америка и страните от EMEA (Европа, Близкия изток, Африка) са се увеличили съответно с 12,6% и 11,1%. В Латинска Америка растежът се измерва с 13,4%, а в Азиатско-тихоокеанския регион с 8,8%, .

От проучването на Canalys следва, че 12-те най-големи производители на решения за информационна сигурност контролират почти половината от пазара през второто тримесечие на 2023 г. Palo Alto Networks запазва първото място с дял от 9,6%. Следват Fortinet (7%) и Cisco (6,1%). В челната петица попадат още CrowdStrike (3,8%) и Check Point (3,6%).

Microsoft показва най-високи темпове на растеж в продажбите на продукти за киберсигурност (+31,1% през второто тримесечие на 2023 г. спрямо преди година). IBM, от друга страна, регистрира спад  от -2%, сочат данните на Canalys.

С постоянно нарастващото ниво на заплахи се очаква киберсигурността да остане основен инвестиционен приоритет за организациите, казват анализаторите. Не всички планирани проекти обаче ще получат одобрение, тъй като в трудни икономически условия компаниите са принудени все повече да контролират разходите и да обръщат внимание само на най-належащите нужди в областта на информационната сигурност, за да минимизират риска от кибер-инциденти.

Canalys вярва, че разходите за информационна сигурност от държавните агенции и предприятия ще растат, а малките компании ще трябва да намалят инвестициите, тъй като икономическата ситуация се влошава.

Според анализаторите на IDC, глобалният пазар на оборудване, софтуер и услуги в областта на информационната сигурност през 2023 г. ще нарасне с 12,1% спрямо 2022 г. и ще достигне 219 млрд. долара. През 2026 г. се очаква разходите за тези решения да достигнат 300 милиарда долара.

Пазарът ще расте поради няколко фактора, включително продължаващата заплаха от кибератаки, необходимостта от гарантиране на информационната сигурност в хибридния работен процес (където работата в офиса се комбинира с работа от дома) и от спазване на изискванията за поверителност и управление на данните.

Коментар