Холивуд се огъна пред изкуствения интелект

AI технологиите неизбежно нахлуват в творческата индустрия и я променят
(снимка: CC0 Public Domain)

Стачката на холивудските актьори, която продължи 118 дни, приключи. Гилдията на американските актьори SAG-AFTRA успя да постигне споразумение с асоциацията на продуцентите AMPTP по редица въпроси, включително използване на технологии с изкуствен интелект при производството на филми и телевизионни сериали и хонорари от импресии на услуги за видео стрийминг. 

Препъникамъкът в преговорите се оказаха генеративните AI технологии – заради тях сценаристите продължиха да стачкуват до септември. Синдикатът на сценаристите постигна споразумение, което ги предпазва от AI атаки срещу професията, съобщи Wired.

През юли представители на студията обявиха, че са направили „революционно предложение за изкуствен интелект, което ще защити цифровите изображения на актьорите”. Служителите на SAG-AFTRA, от своя страна, контрираха, че тази формулировка ще позволи на поддържащите актьори да бъдат сканирани, платени за един снимачен ден, превърнати в цифрови герои и използвани за неопределено време.

Миналия уикенд, след интензивна дискусия, продуцентите представиха „най-добрата и окончателна оферта”, но тя беше отхвърлена: схемата предполагаше, че сканирани изображения на актьори, чиято работа е платена на ставка над минималната, могат да бъдат използвани след смъртта им без съгласие на съюза или наследници. Гилдията, от своя страна, изисква от продуцентите да получат разрешение за такива „изпълнения” и също да плащат за тях.

Във вторник служители на студията се съгласиха да направят промени в езика на AI, отбелязвайки повратна точка. Окончателните условия на споразумението все още не са публикувани, но Гилдията на актьорите вече се съгласи да прекрати стачката.

Освен това и сценаристите, и актьорите успяха да постигнат нови механизми за възнаграждения при показване на филми и телевизионни сериали в стрийминг платформи.

Шефът на Гилдията на актьорите Дънкан Крабтрий-Айрланд каза, че в първоначалната позиция „бизнес моделът за стрийминг от 2023 г. е съжителствал с бизнес модела от 1970 г. за плащане на изпълнители, писатели и други креативни хора в индустрията”. И е време да бъде поправен.

Коментар