Договарят глобални правила за сигурност на изкуствения интелект

Изкуственият интелект подлежи на регулиране за безопасното му използване, според ново международно споразумение (снимка: CC0 Public Domain)

САЩ, Обединеното кралство и повече от дузина други държави подписаха първото по рода си международно споразумение за това как да се защитят системите с изкуствен интелект от нападатели. Документът призовава за създаване на AI платформи, които са проектирани да бъдат сигурни от самото начало на тяхното развитие.

Документът от 20 страници постановява, че компаниите, разработващи и управляващи системи за изкуствен интелект, трябва да се придържат към политики, насочени към защита на потребителите и обществеността от злоупотреби, съобщи Ройтерс. Съдържанието на документа включва редица общи препоръки, като наблюдение на AI системите за злоупотреби, защита на данните от неоторизиран достъп и щателна проверка на доставчиците на софтуер.

Джен Истърли, директор на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) на САЩ, подчерта значението на международния консенсус по този въпрос. За първи път толкова много страни са се съгласили, че фокусът на развитието на AI трябва да бъде безопасността, а не само иновативни функции или намаляване на разходите, каза тя.

Това споразумение е част от глобални инициативи, насочени към оформяне на бъдещето на изкуствения интелект. Въздействието на AI е толкова голямо, че регулирането на развитието му се превръща в ключов проблем за обществото, допълни Истърли.

Освен САЩ и Обединеното кралство към споразумението се присъединиха държави като Германия, Италия, Чехия, Естония, Полша, Австралия, Чили, Израел, Нигерия и Сингапур. Този ход демонстрира глобален ангажимент за определяне на стандарти в изкуствения интелект.

В документа се обсъждат и мерки за противодействие на заплахи от хакери. Препоръките включват пускане на AI модели само след обширни тестове за безопасност. Споразумението обаче не разглежда сложните въпроси, свързани с правилното използване на AI и методите за събиране на данни.

Европейският съюз (ЕС) вече работи активно върху регулирането на изкуствения интелект. Законодателите на ЕС разработват правила в тази област, а Франция, Германия и Италия наскоро постигнаха споразумение относно регулирането на AI, включително задължително саморегулиране чрез кодекси за поведение за основните AI модели.

В същото време в САЩ процесът на регулиране на изкуствения интелект се забави поради поляризацията в Конгреса. Администрацията на Джо Байдън призова за по-голяма регулация на AI, а през октомври Белият дом издаде изпълнителна заповед, насочена към намаляване на рисковете от изкуствения интелект за потребителите, като същевременно цели да укрепи националната сигурност.

Коментар