Колко печели на минута един AI специалист

Инженерите по изкуствен интелект са сред най-добре платените в ИТ индустрията
(снимка: CC0 Public Domain)

Специалистите по изкуствен интелект печелят с 8% до 12,5% повече от колегите си, които не се занимават с AI. Но в някои компании като OpenAI, разработчик на нашумелия AI бот ChatGPT, получават в пъти повече от останалите – до $6,5 на минута.

Приходите на специалистите по изкуствен интелект в OpenAI могат да достигнат 800 хиляди долара годишно, като се вземат предвид бонусите и опциите за акции, сочи изследването на Levels.fyi, данни от което публикува Блумбърг.

Бордът на директорите на OpenAI беше принуден да възстанови отстранения главен изпълнителен директор Сам Алтман, след като служители на компанията заплашиха, че ще го уволнят, ако не бъде върнат обратно, подчертавайки колко голямо влияние имат сега най-ценните служители в технологичната индустрия.

Повечето заплати в OpenAI варират от $200 000 до $370 000, въпреки че няколко по-специализирани работни места предлагат заплати в диапазона от $300 000 до $450 000, казва Роджър Лий, съосновател на компанията за сравняване на заплатите Comprehensive.io.

Според Levels.fyi, диапазоните на заплатите не вземат предвид бонусите и повишенията, като се има предвид, че начална годишна заплата на специалист в компанията от $300 000 може да нарасне до $800 000. Това означава, че минута работно време за такъв служител възлиза на около $6,50.

Заплатите в OpenAI са сред най-високите в AI индустрията. Така например, новоназначените инженери и изследователи печелят два пъти повече, отколкото биха могли да печелят в Nvidia, най-големия доставчик на AI ускорители.

Има недостиг на таланти в AI индустрията, който ще продължи да се усеща през следващите години. Освен това 2024-та вече неофициално се нарича годината на компютрите с изкуствен интелект.

Когато става въпрос за набиране на персонал от университети, има голяма разлика между разбирането на AI моделите на теоретично ниво и притежаването на умения и опит за действителното им прилагане, отбелязва Блумбърг.

Коментари по темата: „Колко печели на минута един AI специалист”

добавете коментар...

  1. Дракон Присмехулник

    И как ги решихте тези неща? Знаете ли, че повечето фирми с ИИ с отворен код използват лиценз на Apachi 2.0, т.е. можете да го свалите (по-малките модели може и на мощен лаптоп) , да го обучите и после да го продавате, като услуга през приложение. И това може да го направи почти всеки, който може да отдели достатъчно време.

  2. Селекта

    Да,трохите са за работника,както навсякъде. Братовчед ми си намираше работа от американски фирми и холандски фирми и не падаше под 10х.$ на месец.

  3. Колега

    Далеч си от истината колега, но е безмислено да те убеждавам в обратното. Реалността ще го направи вместо мен.

  4. YTT

    Защото е голяма измама, човека го е написал. Дали е прав ще видим.

  5. Българин

    Защото това за мен не е работа с информационни технологии. Това да научиш няколко API-та, с които да започнеш да обучаваш някакъв “изкуствен интелект” няма нищо, което да ме влече. Като човек, който проектира интегрални схеми и мога да пиша на няколко front end и back end езици, това с ИИ ми се струва наистина като някаква подигравка…

  6. Йордан

    “от $200 000 до $370 000, въпреки че няколко по-специализирани работни места предлагат заплати в диапазона от $300 000 до $450 000”

    А нашите велики програмисти се радват на заплати от 5-6 хиляди лева…

  7. Българино

    защо не поработите при тях, една годинка ви стига, при тези заплати. След като е проста работата, пък и сте ИТ спец.

  8. А

    защо не поработите при тях, една годинка ви стига, при тези заплати. След като е проста работа, пък и сте ИТ спец.

  9. Българин

    AI е поредната голяма измама. И облагодетества единствено няколко големи корпорации, които имат достъп до огромни изчислтелни мощности. А “AI специалистите” са просто рекламни лица на тези корпорации. Аз съм IT с много опит и знам какво е наистина да проектираш една система от нулата. В случая “AI специалистите” са просто оператори. Да вкараш някакъв текст или различни изображения, с които да обучиш изкуствения интелект. Но цялото истинско “know how” за това как работи системата не е при теб, а в централата на някоя корпорация, която печели после милиарди от това.

Коментар