Майсторските фалшификати – какво да очакваме през 2024

Около 25% от хората не могат да различат фалшив аудио-запис от действителен глас
(снимка: CC0 Public Domain)

Майсторските фалшификации вече белязаха средствата за масово осведомяване, каквито ги познаваме. Измамниците създават подправени снимки, видеа и записи с привидното участие на популярни знаменитости и известни личности в опит да измамят невинни хора в множество платформи. Годината, в която навлизаме, ще донесе разцвет на този бизнес.

2024 г. ще е година на редица предизвикателства – усъвършенстването на генеративните алгоритми и изборите в някои големи държави. Затова е логично да се очаква, че надвисналата заплаха от майсторски фалшификати само ще нараства. Наложително е организациите и отделните лица да измислят стратегии за борба с дезинформацията и измамите през 2024 г. и да инвестират в технология за неутрализиране на този вектор на атака, призовават специалисти.

Ето някои интересни неща, които се очертават на арената на майсторските фалшификации.

Все повече инвестиции в AI през 2024 г.

Според доклад на McKinsey, 40% от респондентите от бизнеса се очаква да направят допълнителни инвестиции в AI и киберсигурност, а 28% вече са го превърнали в гореща тема за своите бизнес-програми през новата година.

Тъй като генеративният AI се превръща в своего рода ширпотреба, професионалистите по киберсигурност очакват и нарастване на различни видове измами, реализирани с помощта на генеративните алгоритми. Това включва не само ловко изработени фишинг-писма.

Вече знаем колко безмилостни могат да бъдат измамниците в опитите си да се доберат до нечия финансова информация. Тъй като заплахата от майсторските фалшификации става все по-значима, предпазливостта също става решаваща.

Идеята за нови закони не е новост. Но тя повдига редица въпроси относно баланса между регулацията и свободата на изразяване, техническата осъществимост на прилагането на такива регулации и потенциала за глобално прилагане предвид безграничния характер на интернет.

Тъй като природата на измамите се променя и става все по-усъвършенствана, е наложително компаниите да започнат да инвестират в борбата с дезинформацията и измамите и да предприемат стъпки, за да се защитят от подобни атаки.

Измамите с майсторски фалшификации нарастват

С наближаването на края на годината видяхме някои стряскащи факти наяве. Независимо проучване, проведено от Sumsub, показа, че измамите с майсторски фалшификати са се удвоили от 2022 г. до края на първото тримесечие на 2023 г.

Тъй като новите технологии стават по-достъпни, този ръст само ще се увеличава. И трябва да имаме предвид, че все още нямаме всички статистически данни от 2023 г.!

Докато организациите за киберсигурност се чудят как да противодействат, частният бизнес трябва да се адаптира изключително бързо. Например в пространството на контактния център компаниите могат да използват пасивно гласово удостоверяване, за да идентифицират безпроблемно обаждащите се. Това не само спестява време, но и спомага за намаляване на оперативните разходи в контактния център.

Фалшивото аудио е все по-трудно за разпознаване

90% от потребителите говорят за загриженост относно атаките с майсторски фалшификати. Но някои нови изследвания сочат, че за повечето хора вече е трудно да идентифицират фалшиви аудио проби.

Според проучване, което наскоро беше публикувано на PLOS One, един на всеки четирима души не може да идентифицира фалшив „запис“ от действителна аудио-проба. Това е сериозно предизвикателство. То обърква работата особено в индустриите, където сигурността на данните е от първостепенно значение. Тъй като майсторските фалшификати вероятно ще станат по-реалистични в близко бъдеще, компаниите трябва да засилят мерките за защита на потребителските данни.

Какви фалшификаторски заплахи да очакваме през 2024 г.?

Майсторските фалшификати увеличиха разпространението на дезинформация в последните няколко години. Създавайки реалистични видеоклипове или аудио-„записи“, злонамерените лица могат лесно да изфабрикуват измамни „изявления“ или действия на публични личности. А това води до бързо разпространение на невярна информация.

Тенденцията може да има сериозни последици в политиката. В нея фалшификациите може да се използват за увреждане на репутацията, влияние върху общественото мнение или намеса в избори. Подобен опит стана факт в края на 2023 г. в Полша с участието на известна журналистка и политик – партиен кандидат. Изфабрикуваният „таен запис“ на несъществуващо интервю подлуди медиите и гражданите броени дни преди вота. Подобни експерименти могат да се очакват и навсякъде другаде, където през 2024 г. предстоят избори или важни обществени решения.

Нарастващите заплахи за киберсигурността

Майсторските фалшификати не са просто цифрови манипулации на звуково и видео-съдържание; измамниците могат лесно да създават и аудио-колажи и да получат достъп до банковите сметки на дадено лице. Използването на фалишификати за подобни цели вече се увеличава. Киберпрестъпниците могат да създават фалшиви видеоклипове или „записи“ на гласовете на хора от ключовия персонал, за да получат неоторизиран достъп до защитени среди.

Ерозия на доверието

Последиците от възхода на майсторските фалшификати са дългосрочни и необозрими. В случай, че контактен център бъде компрометиран поради фалшификации, едно от най-големите предизвикателства, пред които ще са изправени неговите лидери, е възстановяването на доверието на потребителите. В индустрии с висока степен на сигурност като финанси и банкиране доверието е всичко.

Има много случаи, в които хаковете са довели до големи глоби на фирми и загуба на дългосрочни отношения с техните клиенти. Това може да има фатални последици.

Фалшификатите допринасят за ерозията на доверието и в медиите и институциите. Тъй като става все по-трудно да се направи разлика между истинско и фалшиво съдържание, общественото доверие към медийните източници и цифровото съдържание намалява.

Коментар