Бамбуково летище се захранва изцяло с възобновяема енергия

Новият летищен терминал на международното летище Кемпеговда в Бенгалуру се захранва изцяло от фотоволтаици (Снимка: Ar. Ekansh Goel / Studio Recall за SOM)

Все по-силна става тенденцията за проектиране на летищата така, че да са изпълнени със зеленина, осигурявайки на пътниците по-приятно изживяване при пътуване. Новият проект за Терминал 2 на международното летище Кемпеговда в Бенгалуру допълва този подход със захранване с възобновяема енергия.

Проектът се отличава с пищен интериор, изпълнен с много растения и изработен от естествени материали като бамбук и камък. Терминалът получава цялата необходима енергия само от възобновяеми енергийни източници.

Летищният терминал се намира в Бенгалуру (известен още като Бангалор), Индия. Пространството е с площ 255 000 кв. м и увеличава пътническия капацитет на летището с 25 милиона души на година.

Проектът за бамбуково-каменната сграда е на архитектите от Skidmore, Owings & Merrill’s (накратко SOM) и е създаден в сътрудничество с ландшафтните архитекти Grant Associates и дизайнерите Абу Джани и Сандип Хосла.

Наричан още „терминал-градина“, проектът е вдъхновен от репутацията на град Бенгалуру като „град-градина“. Основният му блок, където се намират зоните за регистрация, имиграция, сигурност, търговия на дребно, пристигащи пътници и получаване на багаж, е отделен от гейтовете чрез така наречения „горски пояс“, който се състои от 90-метрова многоетажна зона с растителност. Тя е съставена от представители на местна флора, има криволичещи пътеки и многоетажни павилиони, всички изградени от бамбук.

Сградата е с много висока енергийна ефективност. Тя е постигнала стандарта за зелено строителство LEED Platinum и, както стана дума, всичките ѝ енергийни нужди се посрещат от възобновяема енергия. Според Architectural Record, електричеството идва от комбинация от покривни слънчеви панели и външни фотоволтаични масиви.

„T2 е признат за най-големия терминал в света, който е бил предварително сертифициран като LEED Platinum сграда от Съвета за зелено строителство на САЩ, преди да започне работа“, поясниха от SOM.

Терминалът има и „платинен“ сертификат от Indian Green Building Council за своята устойчива архитектура и дизайн. Изобилната растителност използва вода, която се събира на място, а вътрешните водопади охлаждат интериора.

В допълнение към споменатите мерки, дизайнът на сградата помага да се поддържа комфортна вътрешна температура със слънчево засенчване, докато интелигентните системи за управление гарантират, че потреблението на енергия се проследява и минимизира. Терминалът отвори врати за международни пътници в началото на януари 2024 г.

Коментар