Плаващите фотоволтаици тепърва ще набират скорост

Плаващите соларни паркове осигуряват увеличение на добива на енергия с до 35,9% за FPV в сравнение с наземните системи (снимка: Floating Solar)

Плаващите фотоволтаични инсталации ще стават все по-популярни. Техните предимства пред наземните соларни масиви със сигурност оправдават по-високата първоначална инвестиция. Отскоро вече има и индустриални „стандарти“ за плаващите фотоволтаици.

Неотдавна европейската организация на фотоволтаичната индустрия SolarPower Europe публикува обстоен доклад за предизвикателствата, състоянието на пазара и перспективите за развитие на плаващите фотоволтаични инсталации в Европа и по света. Анализът събира най-добри практики и опит от дългогодишния опит в разработването на плаващи соларни масиви. На тази база асоциацията е изготвила и насоки – своеобразен „стандарт“ – за инсталирането на плаващи соларни панели.

Асоциацията каза, че през 2022 г. кумулативният инсталиран капацитет на плаващите фотоволтаични инсталации по света е достигнал 5,7 GW. Само Китай представлява 70% от общия капацитет, следван от Япония, Южна Корея и Европа.

За илюстрация на мащабите, най-голямата плаваща фотоволтаична електроцентрала в Китай „Ануи Фуянг“ – която заработи през декември 2023 г. – е изградена в наводнена зона, използвана някога за добив на въглища, с площ от 867 хектара, с общ инсталиран брутен капацитет от 650 000 KW. Състои се от 1,2 милиона фотоволтаични модула, покриващи площ, еквивалентна на размера на 1300 стандартни футболни игрища. Средното годишно производство на електроенергия се очаква да достигне 700 милиона kWh.

Но докладът на европейската соларна асоциация твърди, че глобалният плаващ слънчев потенциал се изчислява на 3-7 TW, като анализаторите на IEA-PVPS оценяват по-консервативен кумулативен капацитет от 60 GW до 2030 г. Най-добрите практики включват двойно използване на водните повърхности за разполагане на плаващи фотоволтаични системи.

В тази връзка SolarPower Europe призовава за по-добра обществена подкрепа и повече европейско финансиране за научни изследвания и иновации. Асоциацията каза, че ще бъде от решаващо значение да се управляват климатичните опасности и височината на вълните.

„Ръстът на слънчевата енергия е безпрецедентен и ние се стремим да постигнем европейската цел от поне 750 GW до 2030 г.“, каза Лина Дубина, политически съветник за SolarPower Europe. „С тези насоки ние показваме как плаващите фотоволтаици могат устойчиво да допринесат за този растеж, да насърчат изграждането на висококачествени проекти и да доведат слънчевата енергия до нови висоти“.

„Тъй като 70% от света е покрит с вода, то изследванията и развитието на FPV на океански платформи отваря нова ера на слънчевата енергия с напредъка на здрави плаващи структури“, казва Раманан Чидамбарам Джаяраж – ръководител на международен екип от учени, който наскоро направи обзор на технологиите за изграждане на плаващи фотоволтаични централи.

„Трябва обаче да се отбележи, че океаните не са непременно спокойни води – суровите океански течения могат да представляват сериозни предизвикателства за FPV структурите. Следователно усилията за научноизследователска и развойна дейност, насочени към този проблем, са от решаващо значение“, допълва той.

Изследователите отбелязват, че резултатите от прегледаните проучвания предполагат, че увеличеният капацитет за производство на енергия от FPV може да доведе до намаляване с до 85% на изравнените разходи за енергия (LCOE) в сравнение с наземните фотоволтаични системи, въпреки по-високата първоначална капиталова инвестиция. Данните, събрани от литературата, показват потенциални увеличения на добива на енергия до 35,9% за FPV в сравнение с конвенционалните системи.

Изследователите подчертават няколко фактора, които влияят върху способността за постигане на тази максимална производителност, включително нивата на слънчевата радиация, наклонът на панелите, температура и най-вече охлаждащ ефект на водата за панелите.

„Въз основа на цялостния преглед, обхващащ периода от 2013 г. до 2022 г., последователно е демонстрирано, че плаващите фотоволтаични системи превъзхождат конвенционалните наземни слънчеви фотоволтаични системи при еднакви други условия условия“, заключават учените.

Освен това те подчертаха, че FPV, интегриран с водноелектрически язовири, „не само увеличава максимално производството на възобновяема енергия, но също така се възползва от съществуващата инфраструктура, потенциално революционизирайки енергийния пейзаж“.

Коментари по темата: „Плаващите фотоволтаици тепърва ще набират скорост”

добавете коментар...

  1. Иван

    Има разлика между наводнена мина и използване на крайбрежието и езера за инсталации в големи мащаби.

  2. Смехурко

    Да,но рибите само по българското крайбрежие на Черно море са специални и само в този ареал ще има пагубни последици за природата?

Коментар