Пробив на Linux: за първи път надвиши 4% при РС-тата

Linux се доближава все по-уверено до масовия потребител на компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Делът на Linux при настолните компютри е нараснал с около 2 процентни пункта между второто тримесечие на 2021 г. и февруари 2024 г., за да достигне рекордните 4,03%. Това се случва за първи път в историята на платформата с отворен код.

Приливът на интерес към операционните системи, базирани на безплатно ядро ​​и софтуер, може да се обясни по различни начини, включително с прекомерните изисквания към хардуера на Windows, която е традиционно популярна в сегмента на персоналните компютри, и стремежа на Linux разработчиците да предложат простота и яснота за масовия потребител.

Възходяща тенденция

Делът на безплатния GNU/Linux на пазара на настолни операционни системи надхвърли 4% за първи път, според данни на за февруари 2024 г. на статистическата услуга Statcounter, която следи също ситуацията при уеб браузърите и търсачките.

Регистрираните от услугата 4,03% не включват персонални компютри с Chrome OS, която също е базирана на Linux ядрото. Тази операционна система, разработена от Google, е отделена в независима категория и заема дял от 2,27% на световния пазар на настолни платформи.

За първи път Linux надхвърли границата от 2% през второто тримесечие на 2021 г., а до третото тримесечие на 2023 г. делът ѝ се увеличи с още 1 процентен пункт – до 3%. И тогава, за рекордно кратко време – само за пет месеца – делът на операционните системи, базирани на ядрото на Linux, достигна 4%.

Промяна в пазарния дял на петте най-популярни операционни системи за настолни компютри между януари 2020 г. и февруари 2024 г. (източник: Statcounter)

Според проучване, проведено от Stack Overflow в края на 2022 г., в периода между 2018 г. и 2022 г. делът на програмистите, които използват Linux у дома и на работа, е нараснал от 25,3% до почти 40%.

Защо Linux става все по-популярна

Statcounter не дава обяснение за относително рязкото увеличение на броя на настолните компютри, работещи с Linux, през последните няколко тримесечия, нито за стабилното възходящо движение, започнало през второто тримесечие на 2021 г.

Специалисти от тематичния портал Neowin предполагат, че пробивът на Linux се дължи на системните изисквания на Windows 11 – текущата версия на операционната система на Microsoft, които са завишени от самото начало, в сравнение с предишните ѝ поколения.

Windows 11 беше представена през юни 2021 г. За да работи, системата изисква поне двуядрен 64-битов централен процесор с тактова честота 1GHz, 4GB RAM и 64GB свободно място на твърдия диск или SSD, графичен адаптер, съвместим с DirectX 12, UEFI със защитено зареждане и поддръжка на TPM 2.0.

Изискването за TPM 2.0 направи процеса на мигриране от Windows 10 към Windows 11 по-труден, ако не и напълно невъзможен, за много потребители. Те имаха три възможности: да останат на Windows 10 до края на поддръжката през 2025 г. (и вероятно след това), да надстроят компютъра си, за да бъде съвместим с Windows 11, или да потърсят алтернатива на операционната система на Microsoft, каквато роля биха могли да изпълнят Linux дистрибуциите.

По-рано Tom’s Hardware съобщи, че Microsoft планира да затегне минималните системни изисквания за бъдещите версии на Windows. За да работи напълно с инструменти за изкуствен интелект като Copilot, компютърът ще се нуждае от поне 16GB RAM и невронен процесор с производителност от 40 TOPS. Microsoft не потвърди, нито отрече информацията, разпространена от Tom’s Hardware.

Може също така да се предположи, че нарастващата популярност на Linux като десктоп платформа се улеснява от постоянното ѝ движение към масовия потребител. През последните 20 години операционната система, смятана по-рано като инструмент за ентусиасти, хакери и висококвалифицирани разработчици на софтуер, стана забележимо по-приятелски настроена към собствениците на домашни компютри. Това се отнася за почти всички аспекти на взаимодействие с Linux, вкл. инсталирането на самата система и допълнителния софтуер.

В допълнение, за много домашни потребители компютърът все още е основното устройство за видеоигри, въпреки широкото предлагане на различни конзоли за гейминг. Дълго време Windows беше практически единствената софтуерна платформа за игри на компютри, но през последните години балансът на силите се промени донякъде, благодарение и на усилията на отделни разработчици, например Valve.

Linux постепенно се превръща в инструмент за доста сложни игри, вкл. високобюджетни, които са класифицирани като AAA. Към февруари 2024 г. платформата за игри Steam (собственост на Valve) има приблизително 2,3 милиона активни потребители на Linux, което представлява 1,76% от общия брой активни потребители на сайта.

Windows все още е недостижима

Скокът в популярността на Linux, регистриран от Statcounter, не повлия значително на позицията на системата спрямо конкурентите, но ѝ осигури стабилно четвърто място.

Windows, от своя страна, все още остава най-популярната настолна платформа в света. Операционната система на Microsoft държи 72,13% дял. Основен преследвач на Windows е macOS – операционната система за фамилията компютри Apple Mac, с дял от 15,46%.

Челната тройка се допълва от „неизвестни” операционни системи. Като се има предвид методологията за събиране на статистически данни, използвана от Statcounter, тази категория вероятно включва системи, чиито потребители по една или друга причина не предоставят правилния User-Agent (низ за идентификация на браузъра), когато посещават партньорски сайтове на услугата. Така почти всяка настолна операционна система може да бъде включена в списъка „неизвестни”, вкл. базирани на ядро Windows, macOS и Linux.

И накрая, на пето и шесто място в класацията на Statcounter се нареждат Chrome OS (2,26%) и FreeBSD (0,01%).

Коментар