Електрически хуманоиден робот тича с 6 км/ч

Tiangong е първият напълно електрически хуманоиден робот
(снимка: @DailyBeijing)

Център за иновации, базиран в Пекин, създаде хуманоиден робот, способен да тича като човек със скорост от 6 километра в час. Това е значително развитие в областта на роботиката, тъй като Tiangong е първият в света напълно електрически задвижван хуманоиден робот, постигнал подобна скорост.

Висок 163 сантиметра и тежащ 43 килограма, Tiangong може да се похвали с олекотен дизайн, който позволява стабилно движение. Електрическият робот използва множество сензори за визуално възприятие, високопрецизен инерционен измервателен блок (IMU) и сензори за 3D визуализация, което му позволява да навигира ефективно в околната среда.

Освен това роботът е оборудван с високопрецизни шестизмерни сензори, за да получава точна обратна връзка за силата, отбелязва My Drivers в публикация за разработката. Снимки от представянето на робота се появиха в множество специализирани медии.

Tiangong използва нов метод за обучение по умения за движение на хуманоидните роботи, наречен „Обучение за имитация на предсказуемо подсилване, базирано на паметта на състоянието”. Този метод има решаваща роля за способността на робота да се движи естествено.

Разработчиците подчертават отвореността и съвместимостта на Tiangong, който разполага с отворени комуникационни интерфейси и позволява гъвкаво разширяване на софтуера, хардуера и други функционални модули. Тази адаптивност гарантира потенциала за използване на робота в различни сценарии.

Tiangong е способен да тича като човек – със скорост 6 км/ч
(снимка: @DailyBeijing)

Tiangong успешно навигира по склонове и стълби дори без визуално въвеждане, демонстрирайки способността си да се адаптира към променящите се среди. Освен това показва ловкост, като коригира походката си при среща с препятствия или неравен терен.

Появата на Tiangong бележи значителен напредък в разработването на хуманоидни роботи. Способността му да се движи естествено отваря врати за потенциални приложения в различни области, включително операции по търсене и спасяване, реакция при бедствия и в производствената индустрия.

Макар че са необходими допълнителни изследвания и разработки за усъвършенстване на възможностите му, Tiangong се явява обещаваща стъпка към създаване на по-гъвкави и адаптивни хуманоидни роботи в бъдеще.

Коментар