В Париж: Honor показа как AI преобразява смарт устройствата и живота ни

Джордж Джао, главен изпълнителен директор на Honor Device Co., представя AI-подобрена портретна фотография с новата серия Honor 200 (снимка: Honor)

Иновативен подход към вградения в устройството изкуствен интелект и четирипластова AI стратегия разкри брандът за смарт технологии Honor в Париж, където се провежда VivaTech, едно от най-големите събития за технологии и иновации в Европа. Компанията обяви и партньорство с Google Cloud за GenAI изживявания, които ще бъдат включени в бъдещи смартфони на марката.

„Силата на вградения в устройството изкуствен интелект е във възможностите му за персонализация, интуитивност и защита на поверителността. По този начин всеки може да отключи пълния потенциал на изкуствения интелект безопасно и сигурно”, каза Джордж Джао, главен изпълнителен директор на Honor Device Co.

Четирипластова AI стратегия

Четирипластовата AI архитектура на компанията, представена в Париж, се състои от добре отличими слоеве. Базовият пласт комбинира вграден в устройството и операционната система изкуствен интелект (Cross-device + Cross-OS AI), който формира основата на отворена екосистема за споделяне на изчислителна мощност и дейности между устройства и операционни системи.

Над този основен пласт платформеният изкуствен интелект надгражда, като позволява създаване на персонализирана операционна система, която предоставя базирано на намерение взаимодействие между човек и компютър и персонализирано разпределение на ресурсите.

На третия пласт изкуственият интелект на ниво приложение представя вълна от иновативни, генеративни AI приложения, които ще „революционизират потребителското изживяване”, по думите на компанията.

Най-горният пласт – Interface to Cloud-AI – дава на потребителите достъп до мащабни облачни услуги, като същевременно приоритизира защитата на поверителността и създава „холистично и ориентирано към бъдещето AI изживяване”.

Honor наблегна на интегрирането на изкуствен интелект във фирмената платформа MagicOS 8.0 и първия в индустрията потребителски интерфейс Magic Portal, базиран на намерения, който разбира поведението на потребителя и рационализира сложните задачи в едноетапни процеси. В момента Magic Portal поддържа 100 топ приложения в седем направления, включително пътуване, производителност, съобщения, търсене, забавление, пазаруване и социални мрежи, с планове за разширяване на направленията в бъдеще с нови AI изживявания.

Четирипластовата архитектура на вградения в устройството изкуствен интелект
(източник: Honor)

Като част от четирипластовата архитектура предстои интеграция на генеративни AI (GenAI) изживявания, захранвани от Google Cloud, в бъдещи смартфони на Honor, които обещават нови нива на интелигентност и иновации с подобрена защита на поверителността.

„Революционна” портретна фотография

След успешното стартиране на AI Motion Sensing Capture, новаторска функция, използваща изкуствен интелект за автоматично заснемане на бързо движещи се действия и обекти, Honor обяви, че предстоящата серия Honor 200 ще предложи изцяло ново изживяване в портретната фотография, задвижвана от изкуствен интелект.

Според компанията, Honor 200 е „на прага да отприщи революция в портретната фотография”, като внесе майсторството на Studio Harcourt – легендарното френско фотографско студио, известно с опита си в заснемането на класически портретни снимки на известни личности. На всяка стъпка от процеса на заснемане на портретни снимки, Honor използва AI технология за пресъздаване на емблематичните ефекти от светлини и сенки на студиото.

Серията Honor 200 използва изкуствен интелект, за да се обучи от огромна база данни на портрети от Studio Harcourt. По този начин, новата серия разделя целия процес на портретна фотография на девет отделни стъпки и автентично възпроизвежда метода на Studio Harcourt, като прави портрети със студийно качество с всяко заснемане.

Смартфоните Honor 200 под управление на MagicOS 8.0 ще дебютират в Париж на 12 юни. За да направи изкуствения интелект по-достъпен за широката аудитория, Honor ще внедри MagicOS 8.0 в Honor Magic V2 и Honor 90, съобщиха от компанията.

Синергия между AI и човека

На панелна дискусия по време на събитието Джордж Джао и индустриалният експерт д-р Джустин Касел говориха за бъдещето на мултимодалното взаимодействие, подчертавайки как то подобрява удобството и защитата на личната неприкосновеност за потребителите на смарт устройства.

„Вграденият в устройствата AI може по-добре да подпомогне индивидуалните потребители”, каза Джордж. „Функциите на устройството предлагат персонализирани препоръки като същевременно пазят личните данни на потребителя, като ги съхраняват само върху устройството. Например, дизайнът на Honor Magic Portal гарантира, че потребителите запазват контрол върху избора на услуги и вземането на решения, което подчертава ориентирания към човека фокус на AI на Honor”, поясни той.

„Хората вече живеят мултимодално”, каза д-р Джустин Касел на панелна дискусия
(снимка: Honor)

По отношение на мултимодалните взаимодействия, д-р Джустин Касел отбеляза, че „хората живеят мултимодално”. „Възходът на носими устройства като пръстени и игли в комбинация със смартфоните показва нарастващия комфорт с AI, който интегрира говорим език, невербални събития като жестове и лицеви изражения и паравербални елементи като интонация на речта”, каза д-р Касел. „Това подсказва възприемането на мултимодално чувствителен AI в телефоните. Колкото повече модалности можем да въплътим в една AI система, на толкова повече различни видове хора ще можем да помогнем с нея”.

„Дизайнерската философия на Honor е насочена към хората като човекът е в центъра на всички устройства”, подчерта Джордж. „Захранвана от AI, тази интеграция между устройствата може да комбинира уникалните предимства на различни устройства в бъдеще. Вместо да изучава потребителското поведение в изолация на всяко отделно устройство, този подход ще позволи работа на макро ниво, което предлага обединено разпознаване на намеренията на потребителя и персонализирани препоръки и предложения”, допълни той.

Коментар