AI прогнозира и предотвратява интернет прекъсвания

Диагностиката и настройката на мрежите отиват на следващо ниво с помощта на AI
(снимка: CC0 Public Domain)

Отделът за интернет мониторинг ThousandEyes на Cisco обяви нова технология, базирани на изкуствен интелект, която според разработчика ще позволи много по-бързо прогнозиране, диагностика и предотвратяване на прекъсванията на интернет.

Новата AI технология, наречена Digital Experience Assurance или DXA, ще позволи на клиентите на Cisco да въведат автоматично действие при проблеми с качеството на мрежата. В момента софтуерът на ThousandEyes се използва само за наблюдение на ИТ инфраструктура за мрежови проблеми.

Cisco ThousandEyes нарича себе си „Google Maps” на интернет. Това е така, защото софтуерът на компанията има широк изглед “от край до край” на всеки потребител и всяко приложение във всяка мрежа.

Основана преди 15 години, ThousandEyes инвестира много в изкуствен интелект през последните няколко години. Но сега компанията прави значими, фокусирани върху AI промени в своята платформа, за да осигури на клиентите още по-голяма видимост по отношение на качеството и устойчивостта на мрежата.

Джо Вакаро, вицепрезидент и генерален мениджър на ThousandEyes, казва, че DXA ще позволи не само разрешаване на проблеми, преди да започнат да засягат потребителите, но и използване на обширни данни за прогнозиране и предоставяне на информация какво може да се случи в инфраструктурата, за проактивно справяне с проблема, преди значително влошаване на цялостното цифрово изживяване.

„Осигуряването на цифров опит помага да се надгради това еволюционно пътуване отвъд показателите, отвъд мониторинга, към платформа, която предоставя система със затворен цикъл”, заяви Вакаро в ексклузивно интервю за CNBC.

Сред другите възможности, с които DXA идва, са способността на бизнеса да корелира, анализира, диагностицира, прогнозира, оптимизира и коригира инфраструктурата с малка или никаква ръчна намеса.

Cisco ThousandEyes твърди, че нейната платформа се захранва от над 650 милиарда ежедневни измервания, събрани от целия свят. Фирмата се ангажира да предостави на бизнесите видимост за техните вътрешни среди, включително локални мрежи и облачни среди.

Продуктът се основава на технологията за откриване на събития на Cisco ThousandEyes, която според компанията вече намалява времето, необходимо за откриване на прекъсване, до минути и изисква по-малко персонал, вместо часове и множество инженери.

Вакаро говори и за нов продукт, който ще позволи на потребителите да генерират AI-създадени скриптове, показващи състоянието на глобален ISP (доставчик на интернет услуги), публичен облак и периферни мрежи за услуги или връзките приложение-мрежа. В момента ThousandEyes предлага подобно решение за интернет наблюдение, но с AI работата ще се извършва автоматично, а не от хората.

„Това е в процес на разработка и трябва да види бял свят в много близко бъдеще”, каза Вакаро. Продуктът ще включва големи езикови модели, които се считат за основата на генеративните AI системи, като ChatGPT и Google Gemini.

С над 100 милиона потребители до момента, ChatGPT се превърна в глобално явление само месеци след като създателят му OpenAI го пусна на пазара. Успехът на приложението предизвика огромен шум около изкуствения интелект, като компании от всякакъв спектър се впуснаха да разработват свои собствени AI продукти.

Коментар