Законът на ЕС за AI влезе в сила. Какво да очакваме?

Повечето AI приложения се считат от европейските регулатори за такива с нисък риск
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският закон за изкуствения интелект влезе в сила в четвъртък, 1 август 2024 г. Разпоредбите на документа ще се прилагат поетапно до средата на 2026 г. Само за шест месеца ЕС планира да наложи забрани за няколко употреби на AI в специфични сценарии, като например използване на дистанционни биометрични данни от правоприлагащите органи на обществени места.

Законът за изкуствения интелект класира AI приложенията въз основа на потенциални рискове. При този подход повечето приложения на изкуствения интелект се считат за „нисък риск”, така че изобщо не биха били обект на регулиране, отбелязва TechCrunch.

Нивото на „ограничен риск” се прилага за AI технологии като чатботове или инструменти, които могат да се използват за създаване на дълбоки фалшификати (дийпфейк). От тях се изисква да предоставят ниво на прозрачност, което не подвежда потребителите.

„Високорисковите” AI приложения включват биометрична обработка и разпознаване на лица, базиран на AI медицински софтуер или използване на AI в области като образование и работа. Такива системи трябва да бъдат регистрирани в базата данни на ЕС и техните разработчици трябва да гарантират съответствие с изискванията за управление на риска и качеството.

Законът за изкуствения интелект предвижда многостепенна система от наказания: глоби до 7% от глобалния годишен оборот за използване на забранени AI приложения, до 3% за нарушаване на други задължения и до 1,5% за предоставяне на фалшиви информация за регулаторите.

Отделен раздел от новия закон засяга разработчиците на така наречения „Изкуствен интелект с общо предназначение” (GPAI). ЕС също възприе основан на риска подход към GPAI, като прозрачността е ключово изискване за разработчиците на такива системи. Очаква се само разработчиците на най-мощните модели да бъдат принудени да извършват оценки на риска и да предприемат мерки за смекчаване.

Все още не са разработени конкретни препоръки за разработчиците на GPAI, тъй като няма опит в правното прилагане на новия закон. AI ​​Office, стратегическият надзорен орган за AI ​​екосистемата, стартира консултация и насърчи разработчиците да участват в процеса. Кодексът за приложение на AI трябва да бъде напълно завършен до април 2025 г.

Наръчникът „Artificial Intelligence Law Playbook”, публикуван от OpenAI в края на миналия месец, гласи, че компанията очаква да „работи в тясно сътрудничество с органите на ЕС за управление на AI и други, докато новият закон се прилага през следващите месеци”, което включва изготвяне на техническа документация и други насоки за GPAI доставчици и разработчици на модели.

„Ако вашата организация се опитва да определи как да спазва Закона за AI, първо трябва да опитате да класифицирате всички AI системи по обхват. Определете кои GPAI и други AI системи използвате, определете как са класифицирани и помислете какви задължения произтичат от вашите случаи на употреба. Тези проблеми могат да бъдат сложни и трябва да се консултирате с адвокат”, се казва в ръководството.

Коментар