Сателитна система следи царските орли

Сателитно проследяване на млади царски орли осъществява Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Движенията на птиците се следят в реално време с помощта на GPS предаватели, които бяха поставени на 7 млади царски орела през лятото на миналата година в рамките на проекта LIFE +, финансиран от Европейския съюз, съобщиха от БДЗП.

Тази година предстои поставянето на сателитни предаватели на още 7 млади царски орела. Това е първата мащабна програма за сателитно проследяване на птици, извършвана някога у нас.

Използването на модерната технология за сателитно проследяване дава на учените от БДЗП изключително ценна информация за движението на орлите и за заплахите, пред които са изправени.

За жалост данните от проследяването не винаги са добри. Те дават все повече потвърждения за една доста плашеща тенденция за висока смъртност при младите царски орли. От 7-те птици с поставени трансмитери, доказано живи са само две – София и Топола.

Орлицата София, която мигрира през есента на юг и прекара зимата в Сирия, в момента е на път обратно към България. Тя се излюпи миналата пролет близо до гр. Сливен, а на 2 юли й беше поставен сателитен предавател от екип на БДЗП. Топола пък е в Турция, където прекара зимата.

Останалите 5 орлета имат трагична или неясна съдба. Перун беше намерен мъртъв на 1,8 км от гнездото само месец и половина след като се научи да лети. Той загина при токов удар от необезопасен електрически стълб – сериозен проблем за всички едри грабливи птици.

Дора загина близо до град Текирдаг в Турция. Тя беше открита и изследвана от турските учени, които установиха, че причината за фаталния й край е инфекция на сърцето. В същия район изчезна и Мара. Получените данни показват, че тя най-вероятно също е загинала, въпреки, че тялото й не бе открито за изследване. Севда също загина в Турция, застреляна от бракониер.

Съдбата на Борил остана неизвестна след като предавателят му се изключи в планински район в югозападната част на Саудитска Арабия на 20 октомври.

“Благодарение на сателитното проследяване за първи път имаме възможност да следим движенията на младите царски орли и да научим много повече за заплахите, пред които са изправени, и за причините за намаляване на популацията им. По този начин можем да анализираме данните и да търсим по-ефективни решения за опазване на този световно застрашен вид”, коментира Светослав Спасов от БДЗП, ръководител на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол.

Системата за сателитно проследяване разполага с интерактивен модул, където всеки може да проследи движението на младите царски орли.

Коментар