ISTA 2011 привлече стотици софтуеристи

Стотици ИТ специалисти участват в първата по рода си у нас конференция, посветена на автоматизираното тестване на софтуер – ISTA 2011, която се провежда днес в Рейнбоу Плаза, София.


Представители на водещи софтуерни компании дадоха пресконференция преди началото на ISTA 2011

Фокусът на конференцията е върху иновациите, които правят софтуера по-добър за компаниите, заяви Иван Симеонов, управител на Ню Апроуч ООД – компанията-организатор на събитието.

„Целта е да направим професията на специалистите по автоматизирано тестване на софтуер по-популярна и да превърнем конференцията в ежегодно събитие за иновации и споделяне на идеи”, допълни Симеонов.

Експерти от няколко водещи софтуерни компании изнасят лекции пред аудитория от над 220 софтуерни инженери, програмисти, специалисти по автоматизирано тестване на софтуер, студенти и др.     

Качеството е нещо, с което не правим компромис. Именно този начин на мислене позволява на SAP да бъде най-големият производител на бизнес софтуер в света. Част от инструментариума, който осигурява това качество, е именно тестването”, заяви Георги Гергинов от SAP Labs България.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Lean-Agile технологиите скоро ще доминират в ИТ
Автоматизираното тестване на софтуер вече e продукт
Предстои конференция за софтуерно инженерство

Той подчерта, че за компанията е много важно специалистите, които участват в разработката на продуктите, да имат добри познания в областта на автоматизираното тестване на софтуер.

Нашите продукти са свързани с доста различни технологии. Голямо предизвикателство е да осигурим качеството, което очакват нашите клиенти, максимално ефективно и в кратки срокове. Стигнали сме до универсално решение на този проблем, което може да се прилага във всяка ситуация, и се надявам то да е полезно за нашите партньори, както и за останалите участници в конференцията. Ние също очакваме да придобием знания от тях”, каза Георги Запрянов от Experian.

Конференцията се подкрепя и от Infragistisc България, в чийто бизнес модел автоматизирането тестване на софтуер играе съществена роля. „Често стигаме до иновации, с които се гордеем, и искаме да ги споделим с останалите”, каза представителят на компанията – Стоимен Геренски.

Автоматизираното тестване на софтуер е част от портфолиото услуги на Мусала Софт. Освен това компанията го използва и при разработка на своите продукти. „Занимаваме се с автоматизирано тестване от доста време, инвестирали сме в придобиване на знания и опит”, посочи Цветелина Ковачева.


Компаниите SAP Labs България, Experian, Infragistics България, Мусала Софт и VMware България подкрепиха конференцията ISTA 2011

Софтуерът трябва да е лесно използваем, да работи еднакво добре на различни платформи и на различни места – в офиса, у дома, в движение. Разработката на такъв софтуер може да се постигне ефективно единствено чрез автоматизацията, заяви Георги Русев от VMware България.

Разглеждаме автоматизацията в цялостния аспект на жизнения цикъл на продукта – всичко трябва да се случи за минимално време. Този процес трябва да бъде управляван от изключително добри специалисти. Търсим най-добрите в областта и с тяхна помощ решаваме проблеми от бъдещето”, каза Русев.

Според него, VMware, която е лидер в решенията за виртуализация, е извършила качествен скок в новите технологии, благодарение на което комплексността на софтуера е станала доста висока.

Развойният център на VMware у нас обучава софтуерни специалисти чрез стажантска програма. В допълнение, компанията поддържа магистърски програми в два от водещите ни университета. В софийския офис на VMware освен българи работят и чуждестранни специалисти, вкл. от САЩ.

Организаторите на ISTA 2011 имат амбиция да превърнат конференцията в ежегодно събитие, с международно участие. „Планираме конференция и през следващата година, много по-голяма, с международен формат”, съобщи Иван Симеонов.

по темата: „ISTA 2011 привлече стотици софтуеристи”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Има ли книги на български, които да въвеждат в тази област? Или дори да са на английски, но пък да ги има в някоя българска библиотека.

Коментар