Близо 17% спад на РС пазара у нас през 2011

Българският РС пазар се e свил с 13,5% през четвъртото тримесечие на 2011 г., спрямо същия период на предходната година, съобщи IDC. Негативните тенденции в търговията с РС-та от началото на 2011 г. се потвърдиха и през четвъртото календарно тримесечие, се казва в анализа.

Пазарът на преносими компютри е намалял с 11,2% на годишна база през четвъртото тримесечие, а най-търсени са били моделите с цени под 800 лева.

Въпреки няколко големи доставки в публичния сектор, настолните компютри регистрират спад от 20% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 г.

За цялата 2011 година РС пазарът се е сринал с 16,6%, като е паднал дори под нивата на 2007 г. Преносимите компютри са по-засегнати със спад от 18,8% през 2011 г. и дори евтините оферти и непрекъснати промоции не са успели да привлекат повече клиенти от 2010 г.

Пазарът на настолни компютри се е понижил само с 10,2% през 2011 г., но търсенето все повече се измества към преносимите компютри.

На този етап таблетите не оказват сериозно влияние върху продажбите на компютри в България, защото цените им са все още високи за родния потребител, посочва IDC.

За сравнение, РС пазарът в Централна и Източна Европа е нараснал със 7,3% през 2011 г., а повечето страни в региона вече втора поредна година са на ръст.

“Прогнозата за 2012 г. е по-скоро песимистична”, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC. „Очевидно е, че и домашните потребители, и бизнесът ще започнат да купуват повече компютри след като се уверят, че икономиката еднозначно излиза от кризата”.

Позитивен сигнал може да даде правителството с ускорено въвеждане на електронно правителство, но все още предстои да видим резултати в тази насока, допълни анализаторът.

Коментари по темата: „Близо 17% спад на РС пазара у нас през 2011”

добавете коментар...

  1. Вальо

    Имам чувството че някои хора си мислят че този бизнес е вечен и че трябва едва ли не хората които имат такива магазини да печелят вечно.
    Не това не е така! Щом PC пазара е по – малък значи той е узрял, знае какво му е нужно и то вече не е в такива големи количества каквито са били преди 5 години. За да продължава да върви пазара нагоре трябва да спрат търговците да го дърпат надолу. В крайна сметка и за другите професии е така, не може вечно да искаш да работиш едно и също трябва да си малко изобретателен!

  2. MNSP

    Валери, принципно съм съгласен, че трябва промяна в това, което работиш, за да оцелееш. Но далеч това не се отнася за всички професии. При едни професии натрупването на опит – рутинен, носи голямо предимство на хората, които ги практикуват, например – лекари, адвокати и др. За инженерните специалности, търговците, ИТ специалистите особено, наистина динамиката е смазваща и често такива хора сменят професията, защото се оказват или излишни или неспособни да се променят.

Коментар