Смартфон приложение управлява напълно колата

Колата на Cadillac и Chevrolet е създадена с помощта на оператори, ИТ доставчици и разработчици на приложения

Колата на Cadillac и Chevrolet е създадена с помощта на оператори, ИТ доставчици и разработчици на приложения

Навярно повечето от нас вече са чували и чели достатъчно за новото поколение автомобили, в които на арматурното табло свети огромно табло за информация и забавление, а “умни” вградени приложения подбират любимата музика на водача, отварят личната електронна поща и четат писмата. Или пък хитри календари му насрочват срещи, докато други умни програми показват състоянието на колата, маслото, налягането в гумите и ред други важни и не толкова важни показатели като например кога е време да закара колата в сервиз.

Това вече не е новост. Както не е новост и наличието на GPS на този вграден екран, заедно с всичките възможности за изчисляване на маршрути, калкулиране на разхода на гориво и изготвяне на съвети за по-икономично шофиране.

По-забавно става обаче, когато всички инструменти за контрол на автомобила се озоват в смартфона на водача. Точно това са направили Cadillac и Chevrolet с помощта на оператори, ИТ доставчици и разработчици на приложения.

Иновативният автомобил беше показан на Световния мобилен конгрес в Барселона

Иновативният автомобил беше показан на Световния мобилен конгрес в Барселона

Освен вградените в автомобила приложения за управление на колата, информация и забавления те са създали и смартфон-приложение, с което може да се управлява почти всичко вътре. Различните функции включват всичко от мониторинг на наличието на гориво, състоянието на маслото и налягането в гумите до отдалечено включване на климатика, включване на фаровете, отключване на вратите и др.

И ако сега в главата ви възниква въпросът дали не е възможно хитроумен хакер да пробие това приложение и да подкара колата ви в неизвестна посока, отговорът на GM е категоричен: все пак, за да подкарате тази кола ще ви трябва ключ!

Коментар