Хромбук компютрите – заплаха за Microsoft и Intel

Достъпни и евтини, хромбуците са сериозна заплаха за Wintel компютрите

Достъпни и евтини, хромбуците са сериозна заплаха за Wintel компютрите

Въпреки спада на РС пазара, Microsoft и Intel продължават да правят голям бизнес от продажбата на персонални компютри. Ситуацията обаче може да се промени с навлизане на безплатната платформа Chrome OS на Google, която има потенциал да повтори успеха на Android при мобилните устройства.

Google създаде олекотена версия на операционна система, предназначена за евтини лаптопи и приспособена за работа в облака. В момента няколко компании, вкл. Acer, Samsung, Lenovo и Hewlett-Packard, предлагат ноутбуци под управление на Chrome OS, известни още като хромбуци.

Интересът към подобни компютри се обуславя от факта, че потребителите прекарват все повече време в интернет. Apple отговори на тази тенденция със своите iPad устройства. Лаптопите с Chrome OS са предназначени да изпълняват същите цели, а наличието на клавиатура позволява лесно създаване на съдържание, за разлика от таблетите, пише Уол Стрийт Джърнъл.

Съществено предимство на хромбуците е тяхната цена. Моделът на Samsung, например, струва 249 долара, тъй като вместо скъпи Windows и процесор Intel в него се използва безплатна система Chrome OS и евтини чипове на корейския производител. Samsung пести и от пространството за съхранение на данни, като това ограничение се компенсира с облачни услуги Google Drive или Dropbox.

Стратегически, Google се ръководи при налагане на Chrome OS от същите принципи  както при Android. Дарявайки операционна система, интернет гигантът прокарва свои услуги, в частност търсене. Amazon също използва тази тактика, предлагайки четците Kindle на цената на себестойността им, като стимулира продажбите на електронни книги и развивайки интернет бизнес.

Наскоро Google излезе директно на пазара на ноутбуци с класния модел Chromebook Pixel, който има сензорен екран и процесор Intel Core i5. Моделът с цена 1300 долара ще конкурира устройства като епълските MacBook Pro и други топ модели.

Анализаторите са на мнение, че за разлика от нетбук компютрите, хромбуците имат бъдеще. Първо, те могат да станат още по-евтини. Второ, при тях липсват недостатъци на нетбуците като бавно зареждане, нужда от антивирус и некомфортно уеб сърфиране. И трето, благодарение на развитието на облачните услуги, пазарът сега е по-подготвен за подобни устройства.

Ако Google успее да развие сегмента на хромбуците, а вече са налице индикации за това – някои модели се превърнаха в бестселъри в Amazom, то тогава Microsoft и Intel ще бъдат принудени да свалят цените. Възможно е също Google да повлияе и на продажбите на Mac компютри.

Коментар