Модул в Skype шпионира потребителя

В китайската версия на Skype има модул, който цензурира съобщенията на потребителите, твърди американски учен

В китайската версия на Skype има модул, който цензурира съобщенията на потребителите, твърди американски учен

Подозренията, че Skype шпионира потребителите, избуяха с нова сила след разкритие на американски учен. Джефри Нокъл от Университета на Ню Мексико е открил модул с вграден кийлогър в китайската версия на популярното VoIP приложение, съобщи Businessweek.

Шпионският модул проверява текстовете за наличие на нежелани думи и изпраща събраните данни вероятно към специалните служби. Отбелязва се, че в Китай изключително право за разпространение на Skype има местната компания TOM-Skype, дъщерна фирма на интернет доставчика TOM Online.

Нокъл е успял да засече наличието на модула, наблюдавайки активността на своята мрежа при въвеждане на думи, които потенциално подлежат на цензура. Той е открил също така значещи последователности от символи при анализ на ежедневно обновявана кодирана база данни от ключови думи. Сред думите, подлежащи на цензура в Китай, са Tiananmen (площад Тянанмън), Human Rights Watch, BBC News и др.

Темата за цензуриране на съобщенията в Skype се повдига не за първи път. През януари 2013 г. активисти от над 40 организации, вк. Electronic Frontier Foundation и „Репортери без граници”, изпратиха писмо до собственика на Skype – компанията Microsoft. В него се твърди, че Skype има споразумение с TOM Online, съгласно което версията на приложението за китайските потребители има вграден филтър, блокиращ нежелани текстови съобщения. По този начин потребителите не разбират, че са следени от китайските тайни служби.

В писмото се предполага също, че политиката на Skype може да е била променена след вливането в Microsoft през лятото на 2011 г. Активистите поискаха от софтуерната компания регулярно да предоставя отчети за това какви действия се предприемат с потребителските данни, колко често към нея се обръщат властите и каква информация искат.

Коментари по темата: „Модул в Skype шпионира потребителя”

добавете коментар...

  1. Наблюдател

    Преди време MS признаха, че съхраняват за целите на евентуални разследвания записите на разговорите през Skype 6 месеца, а текстовите съобщения 3 месеца. Че китайското ЦРУ се е договорило да намазва покрай американското, е само страничен ефект на една и съща Big Brother политика от двете страни на Тихия океан.

Коментар