Домейните .сайт и .онлайн минаха оценяване от ICANN

Глобалната мрежа ще бъде обогатена с домейни с нелатински букви

Глобалната мрежа ще бъде обогатена с домейни с нелатински букви

Кандидатурите за домейни от първо ниво на кирилица .сайт и .онлайн преминаха успешно оценяването на ICANN. Това стана ясно вчера, след като организацията, отговорна за координацията на световните интернет ресурси, обяви част от резултатите от първоначалното оценяване на кандидатурите за нови домейни от първо ниво.

Домейните .сайт и .онлайн на кирилица са ориентирани към интернет потребителите от нововъзникващи и развиващи се пазари като Русия, Украйна, Беларус и България. Също така, те са лесно разпознаваеми от населението на съседните балкански, прибалтийски и централноазиатски държави.

Благодарение на успешно издържаната проверка, домейните от първо ниво .сайт и .онлайн са с още една стъпка по-близо до официалното им стартиране, съобщиха от организацията кандидат-сдружение CORE, която е амбицирана да въведе домейни с нелатински букви и да превърне интернет в наистина глобална мрежа.

Освен споменатите домейни от първо ниво, CORE кандидатства за още 21 домейна, чиито резултати се очакват в следващите месеци.

CORE е швейцарско сдружение с нестопанска цел, основано през 1997 г. с цел създаване на нови домейни от първо ниво и членове предимно европейски регистратори на домейни. В момента сдружението работи основно от Женева, Барселона, Дортмунд и София и предлага на членовете си и неутрален канал за регистрация на домейн имена.

CORE ще бъде официален спонсор на предстоящата конференция на ICANN в Пекин от 7 до 11 април и на българското събитие Webit на 24 и 25 април.

Коментар