Имплант предава данни за кръвта към смартфон

Швейцарски учени от университета EPFL в Лозана създадоха имплант с дължина 14 мм, който може да следи химичния състав на кръвта и да предава данните безжично към смартфон или таблет.

Технологията ще позволи на лекарите да диагностицират различни проблеми в организма и да назначат своевременно лечение. В момента имплантът може да измерва пет показателя, вкл. нивото на тропонин, по което се определя вероятността от сърдечен пристъп. Учените работят по усъвършенстване на устройството, така че да определя по-голям брой параметри.

Събраната от импланта информация се предава безжично през Bluetooth към мобилно устройство от рода на смартфон или таблет, съобщи сайтът на EPFL. Лекарят получава данни за нивото на глюкозата и млечната киселина, на базата на които могат да съставят картина за здравето на пациента, вкл. да уловят признаците за развитие на диабет.

Елегантно е решен проблемът със захранване на импланта, без да се налага изваждането му от тялото. Достатъчно е към него да се приближи специално зарядно устройство, което работи на принципа на електромагнитната индукция.

Имплантът събира информация за кръвта чрез специални датчици, които покриват неговата повърхност. В момента броят на тези сензори е малък, но в бъдеще може да превиши 100, което ще позволи събиране на много повече информация за здравословното състояние на пациентите, обещават учените от EPFL.

Коментар