Кибер атака забави интернет в целия свят

Глобалната мрежа бе подложена на най-голямата DDoS атака, признават експерти

Глобалната мрежа бе подложена на най-голямата DDoS атака, признават експерти

Докато течеше спор между голям хостинг доставчик и група, бореща се със спама, интернет бе подложен на най-голямата досега кибер атака, довела до забавяне на достъпа в глобален мащаб.

Потребители по целия свят изпитаха последствията от DDoS (разпределена атака за отказ от услуга) срещу Spamhaus, съобщиха информационните агенции.

Пет международни полицейски екипа разследват инцидента, считан за най-големия в историята на интернет.

Групата Spamhaus, базирана в Лондон и Женева, проследява източниците на спам (нежелани имейли) и предотвратява разпространението им в интернет мрежите. Тя поддържа бази данни за блокиране на спама в реално време, които се използват от доставчиците на имейл услуги с цел защита на техните клиенти от нежеланата поща.

Наскоро Spamhaus блокира сървъри на хостинг доставчика CyberBunker, в резултат на което е подложена на чудовищна DDoS атака. В своя блог компанията потвърди, че е в центъра на масирана кибер атака.

Представител на Spamhaus твърди пред BBC, че атаката продължава вече повече от седмица. Сървърите на компанията обаче продължават да работят, благодарение на огромната работа, която върши инженерният й екип.

От анти-спам организацията твърдят, че CyberBunker е наела престъпни банди от Източна Европа и Русия да извършат атаката. Хостинг доставчикът, от своя страна, все още не е коментирал упреците за съпричастност към атаката. Според публикация в Sydney Morning Herald, водачът на атаката е Свен Олаф Камфуис.

Спамът се разпространява чрез бот мрежи или заразени компютри. Един оператор на мрежа от 20 хиляди зомби компютъра може да изпрати 1 милион писма за 25 секунди. При това темпо, кибермошеникът може да заработи 50 хиляди долара за един час.

Обемът на нежеланата е-поща в България е намалял с 22% през 2011 година. Делът на страната ни от глобалния спам поток за 2011 г. е 0,76%, според проучване на Cisco.

Резултатите от изследвания сочат, че 12% от потребителите отговарят на непоисканите съобщения или пък следват линковете, поместени в тях. Друг любопитен факт е, че имейл адресите, започващи с първите букви от азбуката, привличат повече спам.

Коментар