Над 1000 младежи поемат управлението на водещи компании и институции в инициативата „Мениджър за един ден”

София, 28 март 2013 г. – Ученици и студенти от цялата страна ще заемат ръководни постове в български и международни компании и държавни институции днес по време на инициативата „Мениджър за един ден”, организирана от Джуниър Ачийвмънт България. Дванадесетото издание на събитието дава възможност на повече от 1000 бъдещи лидери да гостуват в над 250 водещи компании, организации и държавни институции, с което броят на участниците, преминали през програмата надмина 10 000.

Кметът на София Йорданка Фандъкова приема своя заместник

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова приема своя заместник

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова даде официално начало на първия работен ден на младежите. Тя приветства гостите и прие своя заместник Десислава Караджова от УНСС, която ще има възможността да присъства на работни срещи и да представя новаторските си идеи за бъдещето на столицата. Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев също подкрепи „Мениджър за един ден”, като се срещна с Никола Янев от 18-то СОУ „Уилям Гладстон” в Президентството, давайки му шанса да бъде част от управленската институция и да участва във вземането на важни решения за страната.

Сред официалните гости на инициативата, които посрещнаха свои заместници, бяха и Министърът на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев, г-жа Саша Безуханова, председател на Борда на директорите на Джуниър Ачийвмънт България, г-н Брайън Далтън, заместник-посланик на САЩ в България, г-жа Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

Основната задача на дванадесетото издание на „Мениджър за един ден” е да представи на бъдещите лидери реалната бизнес среда и начинът на работа в определена икономическа сфера. По този начин Джуниър Ачийвмънт България има за цел да помогне на бъдещите предприемачи при избора им на бъдеща работа. За кариерното ориентиране на младежите важна роля ще играят и професионалистите, които ще запознаят учениците и студентите с различни методи за управление на организациите, пазарните модели, както и ще им дадат съвети за успешен бизнес.

„Oт 2002 година насам близо 10 000 ученици и студенти взеха дейно участие в „Мениджър за един ден”. Радвам се, че тазгодишното издание ще даде възможност на още стотици ученици и студенти да се докоснат до истинския бизнес и по този начин да се ориентират по-лесно за кариерно развитие”, каза г-жа Милена Стойчева.

Като част от инициативата „Мениджър за един ден” Джуниър Ачийвмънт България организира за четвърта поредна година и студентската конференция „Летящ старт”, която ще се проведе на 29 март 2013 г. под патронажа на посолството на САЩ в България. Специален гост лектор на събитието ще бъде проф. Бъртън Лий от университета в Станфорд, който ще говори за иновациите  и предприемачеството на бъдещето. Проф. Лий е сред основателите на Space Angels Network – една от най-големите професионално управлявани мрежи от инвеститори в САЩ, която се фокусира върху сектора на космическите технологии.