CGWeb – изборът на медиите на Imagine Cup 2013

Екипът на Creating Genres - Никола Димитров и Трайко Динев - получава награди от председателя на медийното жури Тихомир Иванов

Екипът на Creating Genres – Никола Димитров и Трайко Динев – получава награди от председателя на медийното жури Тихомир Иванов

Мултиплатформено приложение за създаване на игри според предпочитанията на играча стана фаворит на медиите на конкурса Imagine Cup 2013. Проектът CGWeb е създаден от ентусиастки екип Трайко Динев и Никола Димитров с ментор Явор Никифоров, преподавател по информатика в Софийската математическа гимназия и Академията на Телерик. Демо на Creating Genres можете да видите тук.

„Много малко е изследвана областта на мултиплейърните игри, а когато хората играят и общуват помежду си, това предизвиква тяхната креативност“, кометира Явор Никифоров.

Екипът на Creating Genres вижда бъдещото развитие на проекта си като тип геймърска социална мрежа, в която хората споделят игрите си, обменят или купуват инструменти за по-вълнуващо игрово преживяване. „Хората често се изкушават да платят, за да играят с продукт с по-атрактивни възможности“, каза още Явор Никифоров.

Иновативните особености на приложението – разчупване на традиционния модел на ползване на компютърни игри с потенциал за стимулиране на творческия заряд в играчите, както и възможната социална среда от нов тип, която провокира, станаха основание за избора на медиите на Imagine Cup 2013.

Като национален победител у нас журито на Imagine Cup 2013 избра разработка, която да стимулира шофьорите да спестяват гориво. Проектът на отбора Vertigo e приложение за Windows Phone телефони в комбинация с допълнителен OBD (onboard data) елемент за автoмобили, което дава съвети за подобряване на техниките за шофиране в реално време. В категорията „Социално-отговорни каузи“ проектът стигна до финал, конкурирайки се с три други проекта.

За мястото на български шампион са кандидатствали 25 проекта – най-високият брой в историята на Imagine Cup в България досега. Остава утехата за всички участници от финали на местно ниво, че могат да кандидатстват и за онлайн класиране до 15 април.

В България състезанието се провежда от 2007 г. Наградният фонд за тазгодишния финал на конкурса, който ще се състои в Санкт Петербург, възлиза на 300 000 щатски долара.

Николина Филипова

Николина Филипова

Коментари по темата: „CGWeb – изборът на медиите на Imagine Cup 2013”

добавете коментар...

  1. Peter

    Готино звучи, дано имат успех!!!

Коментар