Български екип участва в регионалния Imagine Cup

Регионалният финал на Imagine Cup ще се проведе на 12 май т.г. в Загреб

Отбор от България ще вземе участие в регионалния финал на международното технологично състезание Imagine Cup на Майкрософт, който ще се проведе на 12 май т.г. в Загреб. Проектът на Радостин и Стилиян Емануилови ще се състезава с участници от още 7 държави.

Радостин Емануилов е ученик в 11 клас на СУ „Сава Доброплодни“ в гр. Шумен, а Стилиян Емануилов е студент в University of Edinburgh. Техният проект „Let Me Dance” представлява мултиплатформено приложение, което подпомага борбата с наднорменото тегло и разработването на двигателни модели при хора с двигателни нарушения. Ръководител на проекта е Ангел Ангелов, преподавател в СУ „Сава Доброплодни“, Шумен.

Приложението използва стандартна уеб камера и до 12 цветни ленти от велкро, поставени на ръцете и краката. Засичайки цвета на лентите, камерата предава информацията към изкуствен интелект, който е част от приложението.

Първата от целите – борбата с наднорменото тегло – е осъществима чрез разучаване на танцови модели от страна на потребителя, които са заложени в приложението, и от друга страна – обучение на изкуствения интелект чрез демонстрация на подобни модели.

Втората от целите – разработване на двигателни модели – би могла да се реализира като изкуственият интелект разпознава определени движения на потребителя и на базата на жестовото управление на интерфейса управлява периферни устройства, приложения и др.

Imagine Cup се провежда от 2003 г. насам като участниците работят съвместно с ментори и лидери в ИТ индустрията. „Вярваме, че Imagine Cup може да отвори вратите на ученици и студенти за много бъдещи успехи. Ако имате страхотна идея и добър екип, ние ви даваме възможност да я реализирате и да видите софтуерното си решение, инсталирано на милиони устройства по света“, коментира Алекс Йочев, технологичен евангелист в Майкрософт за региона.

В регионалните етапи от Imagine Cup участват младежи от цял свят, в това число и България, като представят проектите си пред експерти. Победителите ще се състезават за голямата награда от 100 000 долара на световния финал, който ще се състои през юли 2017 г. в Сиатъл, САЩ.

Коментар